Egyptské referendum bude ve dvou termínech, cizina už hlasuje

Káhira - Referendum o ústavě se bude v Egyptě konat ve dvou termínech. Původně to mělo být jen 15. prosince, podle nového rozhodnutí volební komise bude dalším termínem 22. prosinec. Důvodem je podle všeho bojkot části soudců, kteří mají zajistit dohled; k dohledu ve volebních místnostech je zapotřebí zhruba 10 000 soudních dohlížitelů.

O rozdělení referenda do dvou dnů rozhodla volební komise. Soudci, kteří chtějí spolupracovat, tak budou přejíždět mezi oblastmi, kde se bude hlasovat.

Referendum přitom dnes začalo pro téměř 600 000 Egypťanů žijících v zahraničí. Hlas mohou odevzdat na 150 velvyslanectvích a 11 konzulátech. Někteří z nich považují referendum za předčasné. Souhlasí s 80 procenty návrhu ústavy, ale zbytek považují za kontroverzní.

Dohady o referendu jsou součástí současné politické krize v Egyptě. Opozice s textem nové ústavy nesouhlasí, protože prý dává příliš velký prostor islámskému zákonu šaría. Na přípravě se podílelo hlavně vládnoucí islamistické Muslimské bratrstvo, z něhož vzešel také prezident Muhammad Mursí. 

Opozice žádá zrušení termínu referenda a přepracování ústavy. Stojí za ní i část soudců, kteří už několik dní stávkují. Dozor nad referendem proto zajistí jen správní soudci. Úterní protesty opozice v ulicích Káhiry se obešly bez násilí.

Ministr obrany Abdal Fatah Sisi pozval na dnešní odpoledne zástupce opozice i stoupence Mursího k jednání. Armáda ale tuto schůzku dnešním oznámením odložila na neurčito s tím, že zatím účast nepotvrdilo dostatek zástupců z obou táborů. Přitom ráno účast potvrdili jedni z nejvýznamnějších zástupců opozice Muhammad Baradej a Amr Músá.

Jak se opozice postaví k referendu v Egyptě, zatím není jasné. Fronta národní spásy dnes například vyzvala lidi, aby v referendu návrh ústavy odmítli, ale nevyloučila ani bojkot v případě, že stát nezajistí bezpečnost a soudci dohled.

Demonstrace v Káhiře
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar