Odpálením rakety KLDR rozzuřila svět - jen Írán blahopřál

Pchjongjang - Provokace, ohrožení bezpečnosti a porušení rezolucí OSN. Těmito slovy rozhořčeně reaguje svět na dnešní odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu, která vynesla na oběžnou dráhu Země meteorologickou družici. Kriticky se vyjádřila i Čína, která je tradičním spojencem Pchjongjangu. Vystřelení rakety odsoudila i Rada bezpečnosti OSN a Pchjongjang varovala, že v případě dalšího takového incidentu bude „jednat“. KLDR se tak dočkala uznání pouze z Íránu.

„Věřila jsem, že tentokrát start rakety vyjde. Chtěla bych srdečně pozdravit naše vědce a techniky, že se jim to tentokrát povedlo. Jsem na ně hrdá,“ říká obyvatelka Pchjongjangu Ri Čun-ok, která spolu se svými krajany oslavovala úspěšný start rakety v ulicích metropole zpěvem a tancem. Její nadšení ale svět vesměs nesdílí a obviňuje Severní Koreu, že pod záminkou vynesení družice na oběžnou dráhu testuje raketové technologie pro mezikontinentální balistické střely schopné nést jaderné hlavice.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se obává negativního dopadu, který může „provokace“ Severní Koreje mít na mír a stabilitu. Jde podle něj o jasné porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Rada bezpečnosti pokračuje v projednávání toho, jak by na poslední čin KLDR měla odpovědět. Spekuluje se o tom, že by nějakým způsobem měla rozšířit stávající sankce proti severokorejskému režimu.

Za provokativní čin, který ohrožuje bezpečnost v regionu, označil odpálení rakety i Bílý dům. Spojené státy budou spolupracovat s dalšími zeměmi i s OSN, aby přijaly „přiměřená opatření“ vůči Pchjongjangu. Mezinárodní společenství musí podle mluvčího americké Rady národní bezpečnosti Tommyho Vietora poslat Pchjongjangu jasný vzkaz, že porušení rezolucí RB OSN má důsledky.

Hluboké politování nad severokorejským počinem vyjádřilo i Rusko s tím, že KLDR porušila rezoluci RB OSN. Moskva ale zároveň apelovala na další státy v regionu, aby se zdržely akcí, které by nadále eskalovaly napětí. „Svým krokem Severní Korea porušila rezoluci Rady bezpečnosti – ta zakazuje jakékoliv vypouštění raket, které nesou balistické technologie,“ zdůraznil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič.

Evropská unie pohrozila, že zváží další sankce vůči Pchjongjangu. „Tento provokativní čin zvyšuje napětí v regionu a riskuje další destabilizaci Korejského poloostrova,“ uvedl v prohlášení generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Politování vyjádřil ústy šéfa britské diplomacie Williama Haguea i Londýn, který si chce předvolat severokorejského velvyslance.

Jihokorejci protestují proti vypálení severokorejské rakety
Zdroj: Chung Sung-Jun/Getty Images/ISIFA

Nesouhlas vyslovila indická vláda, přestože Indie dnes testovala své vlastní rakety. Podle Dillí jde o krok, který „narušuje mír a stabilitu na Korejském poloostrově“. „Indie vyjadřuje znepokojení ze startu severokorejské rakety. Došlo tím k porušení rezoluce OSN. Tato nedovolená akce vlády neblaze ovlivňuje mír a stabilitu na Korejském poloostrově. Indie žádá Severní Koreu, aby se podobných akcí zdržela,“ uvedlo indické ministerstvo zahraničí.

České ministerstvo zahraničí se připojilo k názoru západních spojenců, že šlo o provokativní akt, jenž je v rozporu s mezinárodními závazky KLDR, a vážně porušuje rezoluci RB OSN, která to zakazuje. Praha zároveň vyzvala KLDR k okamžitému dodržování všech mezinárodních závazků a naplňování příslušných rezolucí OSN.

Start rakety odsoudil i Peking, vyzval ale ke klidu

Odpálení rakety odsoudila i Čína, tradiční spojenec Pchjongjangu. KLDR by podle ní měla respektovat rezoluce OSN, jež jí zakazují odpalování balistických střel. „Všechny zúčastněné strany by si měly zachovat chladnou hlavu a zdržet se přilévání oleje do ohně, aby situace zůstala pod kontrolou,“ napsala oficiální tisková agentura Nová Čína. Podle čínského ministerstva zahraničí by reakce Rady bezpečnosti OSN měla být obezřetná a umírněná, měla by chránit mír a stabilitu na Korejském poloostrově a vyhnout se stupňování napětí.

Jihokorejci protestují proti vypálení severokorejské rakety
Zdroj: ČT24/Lee Jin-man

Jižní Korea i Japonsko okamžitě svolaly mimořádná jednání bezpečnostních rad. „Důrazně jsme požadovali, aby od vypuštění rakety ustoupili. Fakt, že to přesto udělali, je extrémně politováníhodný a je to něco, co Japonsko nemůže přijmout. Chystáme důrazný protest,“ uvedl generální tajemník japonského kabinetu Osamu Fudžimura. „Můžeme k tomu říct jen to, že to je velmi provokativní čin, který narušuje stabilitu regionu, včetně japonského území. A narušuje bezpečnost,“ dodal japonský ministr zahraničí Kóičiró Genba. Filipíny zcela odsuzují vypuštění rakety Severní Koreou. Trosky rakety spadly do moře 300 kilometrů východně od Filipín," uvedl mluvčí filipínského prezidenta Edwin Lacierda.

Blahopřál pouze Írán

Zástupce náčelníka generálního štábu íránských Revolučních gard Masúd Džazajrí naopak „blahopřál severokorejskému lidu a vládě k úspěšnému vypuštění rakety nesoucí satelit“. V uplynulých dnech se objevily spekulace, že íránští experti přicestovali do KLDR pomoci Pchjongjangu vyřešit technické problémy před startem rakety. Teherán toto tvrzení v úterý popřel s tím, že vojenská spolupráce mezi oběma zeměmi byla ukončena koncem 80. let.