Němečtí poslanci - obřízka je legální

Berlín - Němečtí poslanci schválili pravidla obřízky. Náboženský rituál se může nadále normálně provádět, ovšem musí se při něm dodržet lékařská pravidla a u malých chlapců s ním musí souhlasit rodiče. V Německu se přitom vedly vášnivé debaty o tradičním rituálu poté, co soud v Kolíně nad Rýnem označil obřízku za ublížení na zdraví.

Soud v Kolíně nad Rýnem letos v létě rozhodl, že zákrok nesmějí podstupovat malí chlapci, ale až dospělí muži. Soudce tak rozhodl kvůli případu čtyřletého chlapce, který měl po obřízce zdravotní komplikace. Jenže verdikt vyvolal vášně, pobouřil židy a muslimy. Mnozí se báli o osud náboženské svobody v Německu. 

Vláda se proto rozhodla náboženský rituál chránit. Poslanci teď schválili vládní návrh zákona, který obřízku legalizuje. Ovšem za předpokladu, že při ní budou dodržena lékařská pravidla a u malých chlapců s ní budou souhlasit rodiče. I tak bude možné obřízku trestat, a to v případě, že by bylo ohroženo zdraví dítěte.  

U chlapců mladších půl roku budou moci zákrok provádět nejen lékaři, ale i vyškolení představitelé náboženských obcí. Tím zákon vychází vstříc židovské komunitě, která má vlastní rituální obřezávače, takzvané mohely. 

Ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová:

„Zákon o obřízce zavádí zpět normální stav, který byl až do května letošního roku zcela samozřejmý.“

Vláda tak vyslyšela protesty muslimských i židovských organizací. Ty proti kriminalizaci obřízky uspořádaly dokonce společné demonstrace. „Zákon o obřízce konečně nastoluje právní jistotu. Pro nás má také důležité politické poselství, že židé a muslimové jsou zde vítáni,“ uvítal rozhodnutí poslanců prezident Ústřední rady židů v Německu Dieter Graumann. „Konečně zmizel přízrak kolínského chybného rozsudku. Zákonodárci vytvořili právní jistotu a tím i právní klid,“ přidal se předseda Ústřední rady muslimů Aiman Mazyek. Schválení zákona přivítala rovněž německá katolická a evangelická církev.

Jenže německá veřejnost pohlíží na obřízku dál trošku jinak. Víc než polovina voličů by rituál zakázala. Výrok Spolkového sněmu nepotěšil ani některé lidskoprávní organizace. Mluví o nevratném zásahu do těla dítěte a ohrožení jeho zdraví.

Doktor Graf, ředitel Židovské nemocnice v Berlíně, s tím ale nesouhlasí: „Provedli jsme už tisíce obřízek. Podíl komplikací je do jednoho procenta. Vážné komplikace jsme neměli žádné.“

Vydáno pod