Za třicet let budou běloši ve Spojených státech menšinou

Washington - Výrazný růst počtu Američanů hispánského a asijského původu v příštích 50 letech dramaticky změní složení obyvatelstva Spojených států. Běloši se stanou menšinou v roce 2043. Vyplývá to z odhadů americké vlády.

Do roku 2060 by se počet nebělošských obyvatel USA měl více než zdvojnásobit ze současných 116,2 milionu na 241,3 milionu. Jejich podíl tak dosáhne 57 procent, zatímco dnes etnické menšiny tvoří 37 procent všech tamních obyvatel.

Vzrůst počtu nebělošských Američanů je dán především tím, že se jim rodí více dětí, uvedl americký statistický úřad, který vycházel z údajů ze sčítání obyvatel z roku 2010. Téměř každý třetí obyvatel USA by tak v roce 2060 měl být hispánského původu, zatímco dnes má takový původ každý šestý člověk žijící ve Spojených státech.

„Spojené státy se stanou pluralitní zemí, kde zůstane nehispánská bělošská populace největší skupinou obyvatel, ale kde nebude mít žádná skupina většinu,“ uvedl Thomas Mesenbourg ze statistického úřadu. Běloši by se podle odhadu měli stát jednou z menšin v roce 2043. O 17 let později by jich v USA mělo být asi 179 milionů.

Měnící se demografické složení obyvatelstva má již nyní dalekosáhlé dopady na americkou politiku. Listopadovému znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem výrazně napomohly právě menšiny, ať už to byli Hispánci nebo černoši, kteří jasnou většinou hlasovali právě pro něj.