Kličko v parlamentu pěsti nepoužil - zatím

Kyjev – Ustavující schůze ukrajinské sněmovny byla mimořádně bouřlivá. Mezi poslanci vládní Strany regionů a opozice vypukly šarvátky a strkanice. V centru pozornosti byl přitom především šéf opoziční strany UDAR, bývalý boxer Vitalij Kličko. Ten ovšem pěsti nevyužil. Za velmi bouřlivé atmosféry nakonec poslanci za předsedu vlády odsouhlasili dosavadního ukrajinského premiéra Mykolu Azarova.

Ukrajinští poslanci dnes na velmi bouřlivé ustavující schůzi parlamentu, který vzešel z říjnových voleb, potvrdili ve funkci premiéra Azarova. Schválení jeho kandidatury přitom není překvapivé. Strana regionů sice po volbách mírně oslabila, ovšem v jednokomorovém parlamentu je nadále nejsilnější. Azarova se navíc rozhodlo podpořit i několik nezařazených poslanců a všichni komunisté.   

I tak ale ustavující schůzi provázely bouřlivé emoce. Od ranního zahájení blokovala rozpravu skupina opozičních poslanců, kteří se snažili obsadit řečnickou tribunu. Narazili ale na tvrdý odpor Strany regionů, který vyústil ve strkanice a rvačky. S napětím přitom média sledovala především šéfa opoziční strany UDAR Vitalije Klička, který byl uznávaným boxerským šampionem.

Vitalij Klyčko v parlamentu
Zdroj: ISIFA/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Kličko se ale pěstním soubojům vyhýbal: „Ve Spojených státech považují pěsti profesionálních boxerů za zbraň a pěsti mistrů světa za zbraň jadernou. Tuto zbraň nepoužijeme. Zatím!“ 

Nejvýbojnější byli ale poslanci pravicové národně orientované strany Svoboda. Ti žádali, aby veškerá parlamentní rozprava probíhala v ukrajinštině. Jenže to je právě pro staronového premiéra Azarova problém. „Neznalost ukrajinštiny je buď projevem politické tuposti, nebo mentální zaostalosti. Ke které skupině patříte?“ ptala se budoucího premiéra poslankyně strany Svoboda Iryna Farionová. „Souhlasím s vámi, že svou ukrajinštinu musím zlepšit,“ odpověděl Azarov. Jazykové spory se pak staly důvodem dalších potyček.