Egypťané houfně zamířili k urnám kvůli sporné ústavě

Káhira - Referendum o nové egyptské ústavě vyvolalo ohromný zájem voličů. Před hlasovacími místnostmi v deseti provinciích, v nichž se volilo v dnešní první části plebiscitu, se přes den tvořily dlouhé fronty lidí. Ústřední volební komise proto rozhodla o prodloužení hlasování nejméně o dvě hodiny. Volební místnosti se uzavřely až ve 20:00 SEČ. Hlasování se obešlo bez incidentů. Druhé kolo se koná příští sobotu.

Nová ústava má nahradit starou, která byla postavena mimo platnost po loňském svržení prezidenta Husního Mubaraka. Nový návrh z pera islamistů ale vyvolal kritiku liberálů, levice a sekularistů. Podle nich otevírá cestu k islámskému státu a nechrání dostatečně práva všech Egypťanů bez rozdílu.

Hlasování se navíc odehrává v atmosféře politické krize vyvolané nedávným rozhodnutím nynějšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího posílit jeho pravomoci na úkor justice. Mursí sporný listopadový dekret před týdnem zrušil, jeho krok ale stačil vyvolat násilné demonstrace a bojkot části soudců.

Na bezpečnost během hlasování dohlíží asi 130 000 policistů a 120 000 vojáků, kteří nedávno získali údajně přechodnou pravomoc zadržet civilisty.

Islamisté v čele s islamistickým hnutím Muslimským bratrstvem, z nějž vzešel Mursí, ve své kampani ve prospěch nové ústavy kladli důraz na potřebu politické stability. Hlavní opoziční uskupení Fronta národní spásy voliče vyzvala, aby hlasovali proti. Pro mnohé Egypťany je ale odmítnutí návrhu ústavy „luxusem“, který si nemohou dovolit. Jsou postiženi ekonomickými problémy a zoufale touží po uklidnění situace v zemi.

Přípravy na referendum provázely už včera násilnosti. V Alexandrii došlo k potyčkám mezi islamisty a liberálními aktivisty. Nejméně 15 lidí bylo zraněno.

Egypťané rozhodují v referendu o návrhu nové ústavy (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatku soudců se musí hlasovat ve dvou kolech

Někteří toto referendum chápou jako hlasování o důvěře prezidentu Mursímu. Oficiální výsledky budou známy až po druhém kole referenda, politické strany však prý mohou přijít s neoficiálními čísly již po dnešním hlasování.

Referendum probíhá ve dvou termínech kvůli nedostatku soudců, kteří mají od roku 2000 povinnost dohlížet na volby v každé volební místnosti. Dnes se hlasovalo v provincii Káhira, Alexandrie a dalších osmi guvernorátech - především na Sinajském poloostrově. Dalších 17 provincií čekají volby až za týden - 22. prosince. Hlasování začalo už ve středu na egyptských zastupitelských úřadech pro asi 600 000 voličů v zahraničí.

Celkem má v obou termínech možnost se k nové ústavě nejlidnatějšího arabského státu vyjádřit přibližně 51 milionů voličů.

Navržená ústava omezuje počet čtyřletých funkčních období hlavy státu na dvě, což je reakcí na tři desítky let Mubarakova panování. Podle ochránců lidských práv obsahuje záruky proti svévolnému zadržování lidí a mučení a zachovává svobodu vyznání; zmíněni jsou v této souvislosti ale jen muslimové, křesťané a židé, což vyvolává obavy z útlaku menších náboženství. Chybí v ní také ustanovení, které by zamezilo souzení civilistů vojenskými soudy. Koptští křesťané pak kritizují některé články ústavy odkazující na šaríu, které prý posilují roli islámského práva.

Jak připomněla spolupracovnice ČT Anna Janků, sporných bodů v nové ústavě je více. Poslední den do ní bylo například přidáno asi šest článků, které s nikým nebyly diskutovány. Podle návrhu ústavy se na některých vysokých školách, například na přírodovědecké nebo lékařské fakultě, nesmí vyučovat angličtina. Základní zákon obsahuje i ustanovení, že dítě může pracovat už od sedmi let. Ústava rozdělila Egypťany na dva tábory a hlavně je rozdělila v otázce náboženství.