Vražda dvaceti malých dětí šokovala svět, soustrast vyjádřil také Írán

New York - Nejvyšší představitelé z celého světa vyjádřili šok a hrůzu nad masakrem, při němž osamělý střelec v americkém Newtownu zabil dvacet malých dětí, sedm dospělých a posléze spáchal sebevraždu. Rodinám obětí vyjádřily soustrast i takové země jako Írán nebo Čína, která zažívá podobné útoky často. Děsivou zkušenost má i Austrálie, v Tasmánii takto střelec v roce 1996 zabil 35 osob.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun napsal guvernérovi Connecticutu Danu Malloyovi, aby vyslovil „nejhlubší soustrast nad šokujícími vraždami“. „Zaměřit se proti dětem je ohavné a nepředstavitelné,“ dodal a odsoudil „strašlivý“ zločin. Podobné projevy soustrasti a pohoršení vyjádřili i ruský prezident Vladimir Putin, papež Benedikt XVI. a mnoho dalších osobností.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová vyjádřila šok nad „tragickou střelbou“ a předseda Evropské komise José Barroso mluvil o „hlubokém šoku a hrůze“, když se dozvěděl o masakru na základní škole. „Ta zpráva je prostě děsivá. Myšlenky a modlitby Kanaďanů jsou se studenty a rodinami, které zasáhlo toto nesmyslné násilí,“ uvedl kanadský premiér Stephen Harper.

„Byl jsem šokován a hluboce zarmoucen, když jsem se dozvěděl o té děsivé střelbě,“ řekl britský premiér David Cameron. „Mé myšlenky jsou se zraněnými a s těmi, kdo ztratili své milované,“ dodal. Britská královna Alžběta II. poslala vzkaz americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž uvedla, že ji zpráva o střelbě „hluboce šokovala a rozesmutnila“.

Také český premiér Petr Nečas vyjádřil jménem ODS i svým jménem hluboký zármutek a zděšení nad tragédií, která se stala v USA. „Naše myšlenky jsou s rodinami těchto obětí a s jejich blízkými,“ řekl Nečas.

Kondolence obětem a jejich příbuzným zaslal prostřednictvím poselství zaslaného Obamovi také francouzský prezident Francois Hollande. „Tato zpráva mě zděsila a já bych chtěl vyjádřit svůj hluboký šok,“ uvedl. Australská premiérka Julia Gillardová prohlásila, že „Austrálie dnes truchlí s Amerikou“. „Stejně jako prezident Obama a Američané i my máme zlomená srdce. Sdílíme šok Ameriky nad tímto nesmyslným a nepochopitelným činem zla.“

Ke zpřísnění zákona o držení zbraní už přistoupila Austrálie

Austrálie zažila obdobnou tragédii v roce 1996, kdy ozbrojený muž začal střílet v jihoaustralském státě Tasmánie a zabil 35 lidí. Hromadná vražda vyvolala pozdvižení po celé zemi a přiměla vládu k přijetí přísných nových zákonů o držení zbraní včetně zákazu poloautomatických pušek.

V Japonsku, kde je držení zbraní přísně omezeno a k trestným činům spojených se střelnou zbraní dochází jen zřídka, místní televizní stanice zařadily zprávu o střelbě v USA na první místo, přestože už v neděli se v zemi konají parlamentní volby. Také v Číně se událost v Connecticutu rychle stala námětem číslo jedna pro diskuse na sociálních sítích a hlavní zprávou státní televize.

V Číně muž pobodal 22 dětí

Čína sama zažila řadu útoků ve školách během uplynulých let, ovšem útočníci obvykle používali nůž nebo jiné bodné a sečné zbraně. Poslední útok se stal rovněž v pátek, kdy muž pobodal 22 dětí a jednoho dospělého před základní školou v centrální části země. Většina diskusí na čínském internetu se soustředila na snadný přístup Američanů ke zbraním, zatímco v Číně je jejich prodej přísně kontrolován a na některých místech se nesmějí prodávat dokonce ani nože.

Odsouzení masakru a kondolence rodinám obětí přišla dokonce z Íránu, který patří mezi nejzavilejší nepřátele Spojených států. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí odsoudil „masakr amerických dětí a vyjádřil soustrast a politování rodinám obětí“.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČTK/AP/John Minchillo
Vydáno pod