Ruští opozičníci skončili v policejních antonech

Moskva - Ruská policie zadržela v Moskvě nejméně čtyři opoziční předáky, kteří se chtěli zúčastnit zakázané akce proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Radnice v ruské metropoli takzvaný Pochod svobody zakázala, i přes to se zde sešly zhruba tři tisícovky lidí. K výslechu bylo nakonec předvedeno několik desítek účastníků akce.

Sergeje Udalcova, představitele opoziční Levé fronty, policie zadržela v době, kdy promlouval ke shromážděnému davu. Ilja Jašin, jeden z nejmladších opozičních vůdců, na svém Twitteru uvedl, že ho policie zadržela spolu s populární televizní moderátorkou Ksenijí Sobčakovou, když mířili na demonstraci před sídlo tajné služby. Zadržen byl i právník a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj.

Zadržení byli podle policie předvedeni k výslechu kvůli tomu, že bez povolení svolali demonstraci. Podle úřadů se na místě sešlo asi 500 lidí, z nichž polovina byli novináři. Některá média ale udávají účast v řádech tisíců.

Sergej Udalcov byl na nepovolené akci znovu zatčen
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Účastníci protestu položili květiny u památníku obětí sovětského režimu. Po zhruba dvou a půl hodině policie akci ukončila a demonstranty přiměla k odchodu. Zadrženo bylo asi deset lidí, kteří se hlasitě dožadovali svobody pro politické vězně.

„Nejednalo se o klasickou demonstraci. Lidé na shromáždění dorazili bez transparentů, nevykřikovali žádná hesla. Cílem akce bylo připomenout rok od začátku protestního hnutí a poukázat na požadavky, které v Rusku zaznívají. Příznivci opozice žádají férovou politickou soutěž, navrácení politických a občanských práv a svobod, dodržování svobody slova a také konec pronásledování oponentů, které podle kritiků establishmentu po návratu Vladimira Putina do Kremlu nabralo na síle,“ uvedla zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku Lenka Kabrhelová.

Pochod svobody se konal také v dalších ruských městech - v Petrohradě, Voroněži či Jaroslavli, kde byly akce povoleny. Sešlo se zde kolem pěti set lidí.

Vydáno pod