Úřady zveřejnily oficiální seznam 26 obětí, útočník se do školy dostal násilím

Newtown – Oběti včerejší střelby na škole v Newtownu byly pozitivně identifikovány koronerem. Na tiskové konferenci to oznámil šéf policie v Connecticutu Paul Vance. Střelec zabil osm chlapců a 12 dívek ve věku šesti nebo sedmi let a šest žen. Vyšetřování neskončí ani v nejbližších dnech. Kvůli střelbě byl zřízen krizový štáb. K identitě útočníka se Vance odmítl vyjádřit. Prozradil ale, že se do budovy dostal násilně. Na jiném místě ve městě se našla další mladíkova oběť, patrně jeho matka.

Úřady zveřejnily oficiální seznam 26 obětí obětí pachatele pátečního masakru v základní škole v americkém městě Newtown. Z 20 zastřelených dětí bylo osm chlapců a 12 dívek, 16 z nich bylo šest a čtyřem sedm let. Šest dospělých obětí jsou všechno ženy ve věku od 27 do 56 let. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit více o dvacetiletém Adamu Lanzovi, který nakonec obrátil zbraň proti sobě.

„Toto je nejhorší věc, kterou jsem kdy viděl a kterou kdy viděli moji kolegové. Těla obětí jsme rodinám přímo neukázali, udělali jsme jejich fotografie. Cítili jsme, že bude lepší provést to touto cestou, je to šetrnější. Můžu říct, že každé dítě bylo postřeleno více než jednou,“ uvedl lékař H. Wayne Carver.

Bez dalšího upřesnění Vance potvrdil, že na jiném místě ve městě se našla další mladíkova oběť a že jde o příbuznou střelce. Média hovoří o tom, že jde o vrahovu matku, kterou Adam Lanza zabil v jejich domě před odjezdem ke škole.

„Jménem členů rodin žádáme, abyste respektovali jejich soukromí. Procházejí těžkým obdobím. Rodiny mají k dispozici psychology,“ prohlásil šéf connecticutské policie. Byl zřízen krizový štáb. „Jsou to lidé, kteří pomohou komukoliv z komunity,“ podotkl Vance. Na místě činu nyní pracují detektivové. Vyšetřování zřejmě neskončí ani v nejbližších dnech. „Musíme to rozkrýt vrstvu po vrstvě. Zřejmě budeme vyšetřovat i mimo areál školy,“ konstatoval Vance.

Identitu střelce šéf policie nepotvrdil

K dispozici má policie celkem tři týmy. Snaží se postupovat co nejrychleji. „Proběhne i lékařské vyšetření, na základě toho poskytneme další informace,“ řekl Vance a zároveň odmítl sdělit, zda byl střelec identifikován jako Adam Lanza a zda byla na druhém místě činu nalezena jeho matka. „Byla na něm nalezena ženská oběť,“ konstatoval pouze.

Po střelbě prohledala policie celou oblast, nedošlo ale k dalším zatčením, která by souvisela s vyšetřováním. Útočník podle Vance nebyl vpuštěn do školy, nýbrž tam vstoupil násilně. „Když přijeli záchranáři, zasahující složky do objektu vnikly z různých stran. Museli pak sami rozbít okna,“ dodal.

Deník The New York Times předtím nesprávně uvedl, že střelec oděný v „bojovém obleku“ bez potíží prošel bezpečnostním systémem školy, protože její ředitelka mu otevřela. Ředitelka, která se také stala obětí masakru, znala podle listu Adama Lanzu jako bývalého žáka školy a syna bývalé učitelky školy.

Vyšetřovatelé podle něj na základě šetření získali dobré důkazy, proč a jak ke všemu došlo. „O konkrétních důkazech ale zatím nebudeme hovořit,“ podotkl šéf policie. Udělá prý vše pro objasnění tragédie. Slíbil, že policie bude nové poznatky zveřejňovat průběžně.

Smutek v Newtownu
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA

Adam Lanza byl údajně během studií na střední škole výborný student, ale spolužáci o něm říkali, že je „odtažitý“. Podle některých expertů mohl trpět poruchou osobnosti. Vyrůstal přitom v bohaté čtvrti s dobře udržovanými domy a sousedy pracujícími na významných postech.