Jediná komunistická dynastie bude mít již brzy následovníka

Pchjongjang – Severní Korea smutní, je to právě rok, co zemřel vůdce Kim Čong-il. KLDR si dnes připomněla smutné výročí, když se po celé zemi rozezněly sirény a na znamení smutku lidé sklonili hlavy k tiché vzpomínce. Zármutek ovšem může pomoci překonat i radostná novina. Jediná komunistická dynastie na světě by totiž už brzy mohla mít dalšího následovníka. Podle médií je totiž manželka nynějšího vůdce Kim Čong-una těhotná.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un k prvnímu výročí úmrtí svého otce Kim Čong-ila znovu otevřel rozlehlé, mramorové mauzoleum, kde leží nabalzamovaná těla jeho předchůdců – jeho otce Kim Čong-ila a jeho otce Kim Ir-sena. Sál se má pro návštěvníky otevřít dnes odpoledne místního času.   

V poledne se v celé Severní Koreji lidé zastavili, aby uctili památku loni zesnulého vůdce. Kim Čong-il zemřel 17. prosince 2011 na srdeční infarkt. V ulicích Pchjongjangu za zvuků sirén smekli stavební dělníci žluté ochranné přilby a zlomili se v pase v pokloně trvající tři minuty. 

Se smutkem se letos zřejmě Severokorejci vyrovnají lépe než před rokem, kdy severokorejská média ukazovala lidi propukající v záchvaty pláče a zoufalství. Nejenže se KLDR ještě stále těší z úspěšného startu rakety se satelitem, ale zřejmě je již brzy čeká další radostná novina. Podle deníku The Daily Telegraph již brzy KLDR oznámí narození dědice vůdcovské dynastie. 

Dnes se totiž po boku Kim Čong-una na smutečních akcích objevila i jeho manželka Ri Sol-ču. A podle listu prý nešlo přehlédnout její vzdouvající se bříško. Spekulace o tom, že Kim a Ri čekají potomka, se objevily již v říjnu, když se Ri ukázala po 50 dnech nepřítomnosti znovu na veřejnosti. 

Kim Čong-un se ocitl v čele izolovaného komunistického státu po smrti svého otce Kim Čong-ila loni v prosinci. O jeho sňatku se veřejnost dozvěděla v červenci. Bývalá zpěvačka Ri již dříve doprovázela „mladého generála“ při jeho návštěvách po celé zemi.

Vydáno pod