Konec světa nebude, ujišťuje vatikánský astronom

Vatikán - Šéf vatikánské astronomické observatoře, jezuita José Gabriel Funes, se rozhodl uklidnit věřící, kteří se obávají, že 21. prosince nastane konec světa. V článku, který zveřejnil katolický list L'Osservatore Romano napsal, že proroctví založené na výkladu mayského kalendáře se neopírá o žádné vědecké důkazy.

„O vědeckém základu těchto předpovědí vůbec nemá smysl hovořit,“ napsal Funes, který řídí observatoř v papežově letním sídle Castel Gandolfo. Podle Funese jsou zvěsti o konci světa „pseudopředpověďmi“ a nikdo soudný by se jimi neměl nechat znepokojovat. Jezuita nicméně pravověrným katolíkům připomněl, že jejich víra je založena na tom, že „smrt neznamená konec“.

Církevní představitelé se kvůli rostoucímu napětí mezi lidmi k předpovídané „apokalypse“ vyjadřovali už několikrát. V žert je minulý týden obrátil třeba chilský biskup Bernardo Bastres Florence. Ten všem lidem, kteří v nadcházející konec světa věří, nabídl, aby svůj majetek darovali církvi. Ta se prý za ně na oplátku bude „navěky“ modlit.

Zprávy o blížícím se konci světa vznikly na základě propočtů založených na mayském kalendáři. Ten začíná v roce 3 114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i takzvané baktuny dlouhé 394,26 roku. Letos 21. prosince končí právě 13. baktun a také delší cyklus dlouhý 5 126 let. Apokalyptici to interpretují jako datum zániku světa, podle odborníků se ale mýlí.