Předáci sudetských Němců dělali pro rozvědku

Berlín – Rudolf Lodgman von Auen a další pováleční předáci Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) pracovali pro západoněmeckou rozvědku BND a její předchůdkyni. Uvedl to německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na dokumenty americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Podle nich západoněmecká rozvědka cíleně rekrutovala německé vysídlence z východních zemí. Důvodem byla skutečnost, že znali země a lidi za železnou oponou, často hovořili několika jazyky a většinou nenáviděli Sovětský svaz.

Agentem BND tak po nějakou dobu byl i Lodgman von Auen, který stál v čele sudetoněmeckého landsmanšaftu v letech 1950 až 1959 a byl i v prvním vedení Svazu vyhnanců, zastřešující organizace německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy. Rodák z Hradce Králové a obhájce mnichovské dohody o rozbití Československa z roku 1938 se podle časopisu podílel rovněž na náboru dalších vysídlenců do rozvědky. Mezi její spolupracovníky patřil také člen Spolkového shromáždění SL Franz Karmasin nebo místopředseda jedné z regionálních buněk Ludwig Wolff.

Podle CIA využívala západoněmecká tajná služba po dohodě s vedením sudetoněmeckého sdružení jeho tiskovou službu a od roku 1955 i archiv jako „krycí organizace“. Spiegel rovněž připomíná nedávno zveřejněnou studii, podle níž mělo téměř celé první vedení Svazu vyhnanců nacistickou minulost.

Sudetoněmecké krajanské sdružení vzniklo v roce 1950 jako ústřední organizace zhruba tří milionů Němců vysídlených po druhé světové válce z Československa. Spolková zpravodajská služba (BND) byla založena v roce 1956. Její předchůdkyní byla takzvaná Organizace Gehlen, tajná služba vytvořená po druhé světové válce v americké okupační zóně pod vedením bývalého generála wehrmachtu Reinharda Gehlena, který se později stal i prvním šéfem BND.