Alžběta II. přišla poprvé na vládu a hned dostala kus Antarktidy

Londýn - Britská královna Alžběta II. se dnes zúčastnila vůbec poprvé zasedání vlády. Šlo o další akci v rámci oslav 60. výročí jejího panování. Je to poprvé od druhé světové války, co panovník takto usedl mezi ministry. Jako „dárek“ k výročí také britská vláda pojmenuje po Alžbětě II. velký kus Antarktidy.

Posledním panovníkem, který se v mírové době zúčastnil zasedání vlády, byl v roce 1781 král Jiří III. Pravidelná účast monarchy na jednáních vlád skončila za krále Jiřího I. v roce 1717. Alžbětin otec Jiří VI. pak pravidelně navštěvoval kabinet za druhé světové války.

Královna, která po svém příchodu zažertovala s několika členy kabinetu, usedla vedle premiéra Davida Camerona a ministra zahraničí Williama Haguea. Prvním bodem jednání bylo zavedení změny pravidel v nástupnictví na trůn. Na jejím základě by mohla být královnou i dívka, která se narodí dříve než chlapec.

Královna dostala od kabinetu dárek - 60 kusů stolního prostírání, které si odvezla do Buckinghamského paláce jako památku na svou dnešní historickou návštěvu vlády, informoval spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka.

  • Alžběta II. s Davidem Cameronem autor: Jeremy Selwyn, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4232/423183.jpg
  • Alžběta II. navštívila jednání vlády autor: Jeremy Selwyn, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4232/423165.jpg
  • Alžběta II. poprvé navštívila jednání vlády autor: Jeremy Selwyn, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4232/423162.jpg
  • Alžběta II. na zasedání vlády autor: Jeremy Selwyn, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4232/423157.jpg

Královnina dnešní návštěva v Downing Street měla ryze pozorovatelský charakter. Alžběta II. zůstává věrná své roli zcela neutrálního přístupu k politickým záležitostem. Přesto její plánovaná účast vzbudila určitý údiv právě nad porušením hranice mezi výkonnou mocí a monarchií.

David Cameron panovnici výjimečně uvolnil svou židli. Alžběta II. během jednání kabinetu mlčela, „ale zjevně jí to velmi zajímalo“, prozradil novinářům ministr pro obce a místní zastupitelstva Eric Pickles. Podle něj si ministři kvůli královně pořádně nablýskali boty. Výjimkou byl prý ministr bez portfeje Ken Clarke, který měl své obvyklé pohodlné semišky.

  • Alžběta II. s Davidem Cameronem autor: John Phillips, zdroj: Isifa
  • Cameron vítá královnu v Downing Street autor: Rupert Hartley, zdroj: Isifa

Británie pojmenuje po Alžbětě II. část Antarktidy

Jako „dárek“ u příležitosti 60. výročí na trůně pojmenuje britská vláda část Antarktidy po Alžbětě II. Podle britského ministerstva zahraničí dostane název Země královny Alžběty dosud nepojmenované území v jižní části britské Antarktidy. Má rozlohu přes 437 000 kilometrů čtverečních, tedy skoro dvakrát větší než Británie.

Bezejmennou část Antarktidy, která ponese název Země královny Alžběty, si Britové nárokují už více než 100 let. Ostatní země nový název uznat nemusejí. „Britské antarktické území je jedinečnou součástí čtrnácti britských zámořských území. Je pro nás ctí, že ho můžeme trvale spojit se jménem Jejího Veličenstva,“ prohlásil britský ministr zahraničí William Hague. Pro Alžbětu II. to není poprvé. Už jako princezna před osmedesáti lety propůjčila své jméno jiné antakrtické oblasti.

Z hlediska mezinárodního práva Antarktida nepatří žádnému státu, i když si některé země část věčně zamrzlého kontinentu nárokují. Pojmenování území je pak výsledkem dohody mezi všemi státy OSN, zpravidla na konferenci o standardizaci zeměpisných názvů, která se schází jednou za pět let.

  • Alžběta II. s Davidem Cameronem autor: Andy Rain, zdroj: Isifa
  • Část Antarktidy ponese jméno Alžběty II. zdroj: ČT24

Alžběta II. za 60 let své vlády propůjčila na 400 000 cen a vyznamenání, dostala tři a půl milionu dopisů a podepsala 37 000 vánočních přání. Její autogram stále patří k nejžádanějším.