Clintonová kvůli útoku v Benghází zlepší bezpečnost amerických diplomatů

Washington - Za útok na americký konzulát v libyjském Benghází mohou nevhodná bezpečnostní opatření a chyby ministerstva zahraničí. Nezávislá komise tým ministryně Hillary Clintonové tvrdě zkritizovala i za to, že úředníci nedostatečně reagovali na zprávy svých diplomatů z Libye. Ti před možnou bezpečnostní hrozbou varovali. Hillary Clintonová závěry komise uznala a slíbila dát více peněz na zlepšení bezpečnosti svých lidí. Při letošním útoku 11. září v Benghází zemřel americký velvyslanec a tři další Američani.

Komise viní ministerstvo zahraničí ze systémových selhání, chyb vedení dvou odborů úřadu a hrubě neadekvátního přístupu k bezpečnosti během zářijového útoku. Při něm zabili teroristé čtyři Američany včetně velvyslance Chrise Stevense. Komise ncméně neviní z problémů ministryni zahraničí Hillary Clintonovou.

Komise kritizovala především odbor pro diplomatickou bezpečnost a odbor pro záležitosti Blízkého východu. Poukázala také na zmatek ve Washingtonu, zejména při rozdělení zodpovědnosti a rozhodování v oblasti bezpečnosti. Žádný americký činitel ale zároveň podle zprávy neporušil své povinnosti a komise nenavrhla žádné disciplinární řízení. 

Vyšetřovatelé mimo jiné také potvrdili, že v době útoku se u konzulátu nekonal žádný protest, o kterém původně Američané mluvili, a že celá akce byla pouze dílem teroristů.

Komisi zřídila sama ministryně Clintonová, ta v reakci na závěry vyšetřování poslala Kongresu dopis, ve kterém slíbila, že „rychle a úplně“ uskuteční doporučení komise a podnikne příslušné kroky k lepšímu zabezpečení diplomatů v zahraničí. 

USA podle ní mimo jiné vyšlou k ochraně diplomatických misí za oceánem stovky dalších vojáků, pokusí se vyčlenit více peněz na bezpečnostní opatření a jmenují nového úředníka ministerstva dohlížejícího na diplomatická zastoupení na rizikových místech.

Vydáno pod