Katalánci budou o nezávislosti rozhodovat v roce 2014

Barcelona - O nezávislosti na Španělsku rozhodnou Katalánci referendem v roce 2014. Shodli se na tom dvě nejsilnější strany regionálního parlamentu - Konvergence a jednota dosavadního premiéra Artura Mase a Republikánská levice Katalánska. Jejich programy se sice výrazně liší, podpora suverénního katalánského státu je ale spojila.

Šéfové dvou nejsilnějších stran katalánského parlamentu se dohodli na podpoře nové vlády a na uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska v roce 2014. Ve vládě bude pokračovat vítězná strana listopadových katalánských voleb Konvergence a jednota (CiU). Na podpoře pravicové vlády se dohodli Masovi lidé s Republikánskou levicí Katalánska (ERC), a to přesto, že mají strany zcela odlišné programy. Jediné, na čem se shodnou, je referendum o nezávislosti Katalánska. 

„Jednání proběhlo velmi dobře, velmi jsme pokročili. Bude stabilní a silná vláda, zajistíme konání referenda a změny v politice, ekonomice a společnosti,“ potvrdili lidé z vedení ERC deníku El País.   

Strany podporující suverenitu Katalánska sice získaly ve volbách většinu, výsledek případného referenda o odtržení je však nejistý. V nedávném průzkumu listu El País se pro osamostatnění vyslovilo 46 procent Katalánců.

Vydáno pod