Prezidentkou Jižní Koreje se poprvé stala žena

Soul – Jihokorejskou prezidentkou byla poprvé zvolena žena. Pak Kun-hje, dcera někdejšího vojenského diktátora z 60. a 70. let, získala téměř 52 procent hlasů, její soupeř Mun Če-in 48 procent. „Toto je vítězství, které lidé přinesli v naději na překonání krize a zotavení ekonomiky,“ řekla svým stoupencům vítězná kandidátka, která se ujme funkce hlavy státu na pět let v únoru.

Sečteno bylo 92 procent hlasů, voleb se zúčastnilo přes 70 procent ze 40 milionů oprávněných voličů. Současný prezident I Mjong-bak nekandidoval, ústava totiž umožňuje jen jedno funkční období. Favoritkou ve volbách byla právě Pak Kun-hje, která v minulosti stála v čele vládních konzervativců. Šedesátiletá politička si podle posledních průzkumů udržovala mírný náskok před svým hlavním rivalem Mun Če-inem. 

  • Pak Kun-hje autor: The Asahi Shimbun via Getty Images, zdroj: Isifa
  • Mun Če-in autor: The Asahi Shimbun via Getty Images, zdroj: Isifa

Střet těchto dvou kandidátů byl přitom střetem dvou názorových pólů. Zatímco Pak Kun-hje je dcerou bývalého vojenského vládce Pak Čong-hia, Mun Če-in byl za jeho vlády politickým vězněm. 

Mun před volbami slíbil, že zatančí po vzoru rappera Psy Gangnam Style, pokud účast dosáhne 77 procent, to se ale patrně nestalo. Pak Kun-hje lákala voliče na sociální politiku a slibem, že nebude zvyšovat daně a namísto toho bude spíš škrtat, aby se neplýtvalo ve výdajích. Mun slíbil mimo jiné nová pracovní místa, zvýšení příspěvku v mateřství a zdanění těch nejbohatších.

Pak Kun-hje, vítězka prezidentských voleb:

„S pomocí lidí dosáhnu jako první prezidentka změny a revoluce. Doufáme, že po té cestě půjdete se mnou.“

Pak Kun-hje je svobodná a bezdětná. Jako hlava státu čtvrté největší asijské ekonomiky se bude muset vypořádat s nepřátelskou Severní Koreou pod vedením mladého a nevyzpytatelného vůdce Kim Čong-una, ale také se zpomalující jihokorejskou ekonomikou.

Hlavou Jižní Koreje bude poprvé žena (zdroj: ČT24)

Pak Kun-hje ve vztahu se Severní Koreou sází na dialog založený na vzájemné důvěře – jednání a obnovení humanitární pomoci na sever poloostrova ale slíbila jen za záruku, že se KLDR vzdá svého jaderného programu. Další zahraniční prioritou budou vztahy s Japonskem a Čínou. Začít ale musí prezidentka doma – její minulost Jihokorejce rozděluje a fakt, že je první ženou v prezidentském úřadě, ještě podle analytiků neznamená, že je Jižní Korea ukázkovou zemí v rovnosti pohlaví.