Trojice kosmonautů stráví Vánoce už na ISS

Bajkonur - Z kazašského Bajkonuru odstartovala ruská vesmírná loď Sojuz se třemi kosmonauty na palubě. Směřuje teď k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), u ní by měla zakotvit po dvou dnech letu.

Loď Sojuz TMA-07M vynesla na oběžnou dráhu raketa Sojuz-FG. Na palubě jsou ruský kosmonaut Roman Romaněnko, americký astronaut Thomas Marshburn a Kanaďan Christopher Hadfield. Trojice by měla na stanici zůstat pět měsíců.  

Na ISS v současné době pobývá tříčlenná posádka. Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford na orbitální komplex přiletěli v říjnu, zpět na Zemi se vrátí v dubnu nadcházejícího roku.

Kosmonauty čeká během pobytu na ISS několik nelehkých úkolů. Musí vyložit dvě ruské nákladní lodě Progress, evropský koráb ATV-4 a americkou loď SpX-2, které postupně přiletí k ISS. Podniknou dva výstupy do kosmického prostoru, instalují novou anténu a vědecká zařízení.   

V době volna se budou věnovat zálibám, například Romaněnko si předsevzal, že se naučí hrát na foukací harmoniku. Hadfield chce složit pár písniček o kosmu a o dálkových letech.