OSN potřebuje skoro 30 miliard na syrské uprchlíky

Ženeva – K poskytnutí 1,5 miliardy dolarů (28,5 miliardy korun) na akutní pomoc Syřanům trpícím „dramatickým zhoršováním“ humanitární situace vyzval v Ženevě Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jde o historicky největší krátkodobou humanitární výzvu OSN.

Částka 519,6 milionu dolarů má jít na pomoc lidem v Sýrii, miliarda dolarů pak bude podle UNHCR v první polovině roku 2013 zapotřebí k uspokojení humanitárních potřeb odhadem až jednoho milionu syrských uprchlíků. Od vypuknutí syrského konfliktu v březnu 2011 je to už potřetí, co OSN zvyšuje své finanční potřeby na pomoc Syřanům, kteří zůstali ve své zemi, a počtvrté na pomoc pro syrské uprchlíky.

V příštích šesti měsících se UNHCR chystá poskytnout v Sýrii pomoc čtyřem milionům lidí. Polovinu tohoto počtu představují „vnitřní“ uprchlíci, tedy lidé, které vyhnaly z jejich domovů boje mezi silami prezidenta Bašára Asada a povstalci, usilujícími o svržení jeho režimu. Z těchto dvou milionů „vnitřních“ uprchlíků je 360 000 Palestinců; tisíce jich v minulých dnech uprchly do sousedního Libanonu.

Oficiálně registrováno mimo Sýrii je už 525 000 syrských uprchlíků. Nejnovější odhady pak podle UNHCR naznačují, že v první polovině příštího roku bude pomoc potřebovat až jeden milion uprchlíků v pěti zemích.

UNHCR minulý pátek vyčíslila své finanční potřeby na krytí programů humanitární pomoci v roce 2013 - bez započtení pomoci Syřanům - na 8,5 miliardy dolarů. Ty mají být rozděleny zhruba 51 milionům lidí ve světě postiženým 16 velkými krizemi.

Vydáno pod