Útok „čínského Lanzy“ zachytila kamera

Peking - Čínská policie zveřejnila video s brutálním útokem muže, který minulý pátek v areálu školy pobodal 23 dětí. Záběry zachycují napadení první oběti a také útěk desítek dětí ze školy před ozbrojeným útočníkem. Děti měly těžší i lehčí zranění na hlavě a v obličeji; žádné z nich už není v ohrožení života.

Podezřelého Min Jing-ťüna policie zadržela a obvinila ho z obecného ohrožení. Muž prý trpí epilepsií, ale podle policie je schopen sebekontroly, a je tedy za své činy odpovědný. Údajně jednal ovlivněn předpověďmi, podle nichž se blíží konec světa. Podle dalších zveřejněných informací 36letý Min Jing-ťün už ve čtvrtek večer zmlátil své rodiče a dcery a poté odešel z domova. Pak se vloupal do cizího domu, kde dvakrát bodl starší ženu, která nyní leží na jednotce intenzivní péče.

Na zveřejněném  videu je vidět, jak proběhne nestřeženým vchodem do školy a zaútočí na první školačku, která se po jeho útoku zvedá ze země a zdvihá školní aktovku. Video zaznamenává také desítky studentů, kteří kvapně opouštějí školní třídu a utíkají dolů po schodech.

Útok v čínské provincii Che-nan se odehrál ve stejný den, kdy v americkém Newtownu dvacetiletý střelec Adam Lanza zabil v místní škole 20 malých dětí a šest učitelek. V Číně se nejhorší podobný útok odehrál v květnu 2010, kdy ve školce v severozápadní Číně 48letý muž kuchyňským sekáčkem zabil osm dětí, dva dospělé a sám pak spáchal sebevraždu.