Obama začal jednat, první spekulace o motivech vraha z Newtownu

New York - Americký prezident Barack Obama chce mít nejpozději v lednu k dispozici návrhy zákonů, které by měly v zemi snížit násilí páchané střelnými zbraněmi. Vytvořil proto pracovní skupinu, v jejímž čele je viceprezident a dlouholetý zastánce větší kontroly zbraní v USA Joe Biden. Prezident tak reagoval na páteční masakr v základní škole ve městě Newtown, kde dvacetiletý Adam Lanza minulý pátek zastřelil puškou své matky 27 lidí a poté i sebe.

Objevují se první teorie ohledně motivu Lanzova činu

Televize Fox News přišla s první konstruktivní teorií, proč Lanza střílel. Podle rodinného známého Joshui Flashmana ho matka chtěla zbavit svéprávnosti a možná i umístit do ústavu. Věřil prý, že má jeho matka raději děti ve škole než jeho. Vyšetřovatelé teorii zatím nepotvrdili. 

Podle listu New York Daily News se Adamova matka Nancy snažila dostat syna aspoň na chvíli z domu, kde se uzavíral před světem. „Seděl ve svém pokoji a hodiny a hodiny hrál videohry,“ řekl listu přítel Lanzovy rodiny. „Myslela si, že nejlepší pro něj je, aby šel ven a trochu se stýkal s lidmi“. Adam to však odmítal a přestal prý s matkou mluvit. Nemluvili spolu tři dny před osudnou střelbou, napsal list. Podle něj vzala svého syna k psychiatrovi kvůli tomu, že trávil nekonečnou dobu sám ve svém pokoji. Nikdy však prý nedal najevo ani náznak násilí.

Adam Lanza
Zdroj: ČT24

Posledním hitem je neprůstřelný batoh

Američtí podnikavci se po tragédii mezitím předhánějí v nabídkách, jak lépe ochránit děti před školními útoky. Posledním hitem je neprůstřelný batoh, který by měl ochránit proti všem druhům explozí, střepům, šrapnelům a nábojům. Někteří prodejci zase zvou učitele na bezplatné kurzy střelby, aby se mohli bránit při setkání se zločincem.

V Texasu učitelé smějí nosit zbraně do školy, pokud mají povolení školy nebo je to ve školním řádu. Statistiky ale podobným nápadům nepřejí: amatér se většinou netrefí anebo trefí špatný cíl. Rozeznat ve zmatku útočníka od speciálních jednotek nebo kolegů může být obtížné. Texaští učitelé přesto zbraně do škol nosit můžou, a jak tvrdí, nebojí se je použít.

Nejen přísnější zákony, ale i péče o duševně nemocné 

Podle Baracka Obamy nelze problém s násilím páchaným střelnými zbraněmi řešit pouze zákony zaměřenými na zbraně, ale je třeba se zaměřit i na péči o duševně nemocné a na situaci ve školách. „Přístup k péči o duševní zdraví by měl být přinejmenším tak snadný jako přístup ke zbraním,“ prohlásil americký prezident. USA podle něj mají povinnost zastavit násilí páchané střelnými zbraněmi. Lidé by neměli mít snadný přístup k útočným zbraním, zároveň by ale mělo zůstat zachováno právo na držení zbraní „v rozumných mezích“.

Krveprolití v Newtownu ve Spojených státech výrazně oživilo a zesílilo debatu o kontrole držení a nošení zbraní, které Američanům zajišťuje druhý dodatek ústavy. Pro přísnější pravidla se v posledních dnech vyslovili i někteří zákonodárci, kteří dlouhodobě patří mezi hlasatele názorů vlivné lobby výrobců a držitelů střelných zbraní.

Američané, kterých je asi 310 milionů, podle různých odhadů drží 200 milionů až 300 milionů zbraní. Přinejmenším jednu zbraň podle loňských závěrů Gallupova ústavu má 47 procent domácností v USA. V zemi je kolem 130 000 prodejců střelných zbraní.

K případu se poprvé vyjádřila mocná zbrojařská lobby. Je ochotná přispět k prevenci takových masakrů. Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) má na páteční tiskové konferenci vysvětlit, jak chce podobným událostem v budoucnu zabránit. Asociace dosud lobbovala u jednotlivých poslanců, aby dosáhla dalšího zmírnění podmínek pro prodej zbraní. Kapitálová firma Cerberus Capital Management už oznámila, že prodá svůj podíl ve zbrojařské firmě Freedom Group, kde byla vyrobena puška, kterou Lanza použil. Prodejce zbraní Dick's Sporting Goods pozastavil prodej moderních ručnic na celém území USA a nechal odstranit pušky ze všech výkladů ve svých prodejnách v okolí Newtownu.

Demokratičtí kongresmani dnes zdůraznili, že stále více lidí je proti pokračujícímu prodeji velkých zásobníků s velkou kapacitou nábojů. Vyzvali, aby Sněmovna reprezentantů o jejich zákazu hlasovala ještě tento týden.

Děti z Newtownu se vracejí do škol
Zdroj: ČT24

Žáci z osudné školy se budou učit až po vánočních prázdninách, pohřbívají se další oběti

Dnes byl pohřben sedmiletý Daniel Barden, následují pohřby šestiletých Charlotte Baconové a Caroline Previdiové a sedmiletého Chase Kowalského. Dnes bude také rozloučení s ředitelkou školy Dawn Hochsprungovou a učitelkou Victorií Sotoovou. Hochsprungová chránila děti, když běžela ke střelci a snažila se ho zastavit; Sotoové se podařilo zachránit řadu žáků, které ukryla ve skříni ve třídě.

Žáci ze základní školy Sandy Hook se vrátí do školy až po Novém roce. Nastoupí do dosud nepoužívané školy Chalk Hill School v nedalekém městě Monroe, která se nyní upravuje pro nové žáky. Škola, kde k masakru došlo, zůstává uzavřená.