Už za dva roky bude Chodorokovskij na svobodě

Moskva – Ropný magnát Michail Chodorkovskij a jeho společník Platon Lebeděv stráví ve vězení o dva roky méně. Soud jim snížil trest ze 13 na 11 let. Na svobodu by se tak mohli dostat už přespříští rok. Oba ruský soud potrestal v roce 2003 za daňové úniky a privatizační podvody osmi lety vězení. V roce 2010 byli v další kauze odsouzeni k 13 letům za praní peněz a zpronevěru ropy. Do výkonu trestu se jim započetl předchozí trest.

Městský soud v Moskvě dnes snížil trest bývalému ruskému ropnému magnátovi Michailu Chodorkovskému a jeho společníkovi Platonu Lebeděvovi z 13 na 11 let. Soud vyhověl žádosti prokurátora o snížení trestu kvůli změnám v ruském trestním zákoníku. Díky snížení trestu by se tak oba mohli dostat na svobodu už v roce 2014. 

Prokurátor požádal o snížení trestu ze 13 na 11 let a tři měsíce. Lebeděvovým advokátům se už dříve podařilo dosáhnout u soudu snížení trestu pro svého klienta na deset let, ale oblastní soud v Archangelsku rozhodnutí o zkrácení trestu dvakrát zrušil, naposledy minulý týden.

Vydáno pod