Assange: WikiLeaks zveřejní další tajné dokumenty

Londýn - Spoluzakladatel serveru WikiLeaks Australan Julian Assange promluvil k zástupu svých stoupenců z balkonu ekvádorského velvyslanectví v Londýně. Ve svém projevu mimo jiné uvedl, že příští rok server zveřejní další milion tajných nebo důvěrných dokumentů, které se budou týkat zemí po celém světě.

Ve vystoupení připomínajícím politický projev Assange slíbil, že se nenechá se svými spolupracovníky nikým zastrašit a že zveřejněné informace se dotknou každé země na světě. Dodal, že letošní rok byl pro jeho organizaci náročný. Zároveň chválil média informující o pronásledování a zatýkání jejích členů. „Právě od zjevení pravdy následuje všechno ostatní. Naše civilizace je silná jen tak, jako jsou její myšlenky pravdivé,“ prohlásil Assange podle BBC.

Assange chtěl svým projevem připomenout, že se na ambasádě skrývá už půl roku. Chtěl také povzbudit své příznivce, kterých se pod balkonem, na kterém vystoupil, sešlo několik stovek. Australan také vyzdvihl, jak je důležité bojovat za svobodu slova, a připomněl, že přes 220 novinářů či bojovníků za svobodu slova je po celém světě v tuto chvíli ve vězení.

Julian Assange
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Na ekvádorské velvyslanectví se Assange uchýlil letos v červnu, poté, co se Británie rozhodla předat ho švédské justici. Ta Assange obviňuje ze dvou sexuálních útoků. Australan tvrdí, že se ve Švédsku ničeho nedopustil a že obvinění vůči němu jsou politickou mstou za práci WikiLeaks.

Tento server v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké armády o válkách v Iráku a Afghánistánu. Později publikoval také čtvrt milionu tajných amerických diplomatických depeší z posledních let. Assange tvrdí, že by ho Švédsko mohlo vydat do USA, kde by mu prý mohl hrozit i trest smrti.

Svůj pobyt v areálu ekvádorského velvyslanectví Assange v září přirovnal k životu kosmonautů v orbitální laboratoři. V rozhovoru pro list Daily Mail uvedl, že žije v malé místnosti a spí na matraci položené na zemi. K dispozici má několik polic s knihami, stolek a kožené křeslo. Darem od svých příznivců dostal běžecký trenažér, aby nezanedbával fyzickou kondici.