Egyptské referendum o ústavě: řada přestupků a rezignace viceprezidenta

Káhira – V Egyptě proběhlo druhé kolo referenda o návrhu nové ústavy. Liberální opozice vyzvala voliče, aby hlasovali proti narychlo schválenému textu, který podle ní posiluje postavení islámu ve společnosti. Volit šlo mnoho žen. Hlášeno bylo velké množství přestupků. Islamisté někde se zbraní v ruce bránili lidem jít k urnám. Na řadě míst také čekali Egypťané v dlouhých frontách. V prvním kole se pro návrh vyslovilo asi 57 procent hlasujících. Úřady očekávaly protesty, v pohotovosti bylo čtvrt milionu policistů. Egyptský viceprezident Mahmúd Mekki mezitím rezignoval.

V prohlášení Mekki svůj odchod zdůvodnil nesouladem mezi politickou prací a svou původní profesí soudce. Spěšný Mekkiho odchod může být ale reakcí na politiku islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. „Uvědomil jsem si před časem, že povaha politiky se neslučuje s mou profesí soudce,“ napsal Mursí v rezignačním dopisu. Poprvé prý svou demisi nabídl už minulý měsíc, ale vývoj událostí ho přiměl zůstat.

Státní televize informovala také o rezignaci guvernéra centrální banky Farúka Ukda. Ten ale podle vládních informací ve své funkci zůstává. „Není to pravda, oficiálně to popírám,“ řekl mluvčí egyptské vlády Alá Hadídí. Informace o Ukdově odchodu se objevila krátce poté, co ho k rezignaci vyzval právě Mursí. Egyptská média o možné výměně v čele centrální banky spekulují již delší dobu.

První výsledky mohou být v neděli

První neoficiální výsledky egyptského referenda by měly být zveřejněny v neděli. Analytici ale očekávají, že návrh ústavy bude schválen. Ve druhém kole přišla odevzdat svůj hlas asi polovina z 51 milionů voličů. Návrh základního zákona získal podporu minulý týden v první etapě referenda, kdy se hlasovalo v deseti provinciích. Tehdy pro ústavu podle předběžných výsledků hlasovalo asi 57 procent voličů, ale za nízké účasti - hlasovalo jenom 31 procent oprávněných voličů.

Referendum s přestupky

Informace o rezignacích přišly krátce po ukončení druhého kola referenda o ústavě, které se neobešlo zcela bez komplikací. Hlášeny byly přestupky – stejné jako v kole prvním. „Třeba pět nebo šest komisí se spojí do jedné, tím pádem jsou tam tisíce voličů, což znamená, že čekají hodiny. Vesměs jde o ženy, které to posléze vzdají a odejdou. Soudci se zase odmítají prokázat, že jsou opravdu soudci. V některých oblastech probíhá agitace ještě přímo ve volebních místnostech. Pochopitelně nebylo také dodrženo volební mlčení,“ konstatovala spolupracovnice ČT v Egyptě Anna Janků.

V několika governorátech se hlasování pozdrželo, protože se do místností včas nedostavil volební personál nebo soudci, kteří mají na hlasování dohlížet. Do provincie Nové údolí nakonec 120 soudců dopravilo vojenské letadlo. Strana svobody a spravedlnosti (FJP) Muslimského bratrstva zorganizovala pro své příznivce autobusovou dopravu k volebním místnostem. Lidé ale neprojevili velký zájem, takže poloprázdné autobusy dlouho vyčkávaly s odjezdem ve vesnicích. V dělnické čtvrti Gízy se tvořily u místností dlouhé fronty a na hlasování tam přišel osobně dohlédnout ministr vnitra Ahmad Gamáladddín.

Egypťané se obávali střetů mezi opozicí a islamisty. I proto byly přípravy důkladné. „Jsme na voliče připravení, všechno jde podle plánu. Doufejme, že referendum proběhne v pořádku a naše země bude znovu bezpečná. Všechno bude v pořádku, dá-li bůh,“ řekl ředitel školy Mohamed Wagdi Chalíl. První neoficiální výsledky by mohly být známy v neděli.

Ústava mimo jiné omezuje počet čtyřletých funkčních období hlavy státu na dvě, což je reakce na tři desítky let panování autoritářského prezidenta Husního Mubaraka. Podle ochránců lidských práv obsahuje záruky proti svévolnému zadržování lidí a mučení a zachovává svobodu vyznání - zmíněni jsou v této souvislosti ale jen muslimové, křesťané a židé, což prý vyvolává obavy z útlaku menších náboženství. Návrh základního zákona dokončili islamisté přes bojkot liberálů a křesťanů. Hrozí ale, že nezíská dvě třetiny hlasů, které mnoho z islamistů považuje za dolní práh pro to, aby letos zvolený islamistický prezident Muhammad Mursí mohl referendum považovat za svůj osobní úspěch.

Abdul Rasul, demonstrant:

„Ústava nemusí projít. Prezident pak vytvoří nové shromáždění, které ji přepracuje. Problém ale není vyslovení ano, nebo ne. Problém je, že už mezi námi není přátelství.“

  • Prezident Mursí hlasuje o nové ústavě autor: EPA/Egyptian Presidency, zdroj: Isifa
  • Egypťané rozhodují v referendu o nové ústavě autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP

Krizi rozdmýchaly Mursího dekrety

Mursí v listopadu vyvolal nebývalou vlnu kritiky, když se pokusil rozšířit si pravomoci na úkor justice. Mnozí soudci, kteří mají ze zákona povinnost dohlížet na průběh hlasování, pak vyhlásili bojkot referenda, jež bylo kvůli tomu nakonec rozděleno do dvou etap. Absence soudců ve volebních místnostech byla podle kritiků v čele s nejsilnějším opozičním uskupením Frontou národní spásy jedním z nedostatků prvního kola hlasování. Nepřítomnost soudních dohlížitelů ve volebních místnostech by mohla narušit legitimitu referenda a Káhira slíbila, že údajné nedostatky vyšetří.

Vydáno pod