Tisíce Slovinců znovu v ulicích, tentokrát bez násilností

Lublaň - Desetitisíce lidí vyrazily ve Slovinsku do ulic, aby protestovali proti vládním škrtům a korupci, která se tam rozmohla zejména v posledních měsících. Shromáždění hlídali policisté a tentokrát se obešlo bez vážnějších konfliktů. Slovince trápí dlouhodobě následky celosvětové ekonomické krize; řada z nich nemůže najít zaměstnání a není schopná dál splácet bankám své půjčky.

Protesty za odstoupení vlády a parlamentu se konaly také v Mariboru, Ptuji, Murské Sobotě, Nové Gorici a několika menších slovinských městech. Hlavní demonstrace se ale uskutečnila v centru Lublaně před budovou parlamentu. Podle slovinských médií se zde sešlo asi šest tisíc lidí, některé odhady hovoří až o 10 000 demonstrantech. V Mariboru, který je označován za epicentrum současné vlny již několik týdnů trvajících protestů, vyšla do ulic asi tisícovka nespokojených Slovinců.

Slovinsko, někdejší unijní premiant, který přijal v roce 2007 euro, tvrdě postihla světová krize. Vláda, která varuje před „řeckým scénářem“, provádí rozsáhlé rozpočtové škrty, krátí penze a snižuje platy státních zaměstnanců. Mnozí Slovinci úsporná opatření kritizují a obviňují politiky z korupce. Obviněním z korupce čelí například premiér Janez Janša, Janšův hlavní oponent a lublaňský primátor Zoran Janković nebo někdejší mariborský starosta Franc Kangler. Slovinští politici nicméně obvinění odmítají a tvrdí, že jsou jen výsledkem hospodářských potíží země.

Trojice facebookových skupin, které protesty organizují, vydala společné prohlášení, v němž se dožaduje „odchodu politických špiček, pravicových i levicových, z vlády a parlamentu“. Poté by měla být jmenována vláda národní jednoty. Pokud prý politici těmto požadavkům nevyhoví, slibují zmíněné skupiny další protesty.