Na jihu Srbska hrozí ozbrojená vzpoura Albánců

Bělehrad – Příslušníci někdejší albánské ozbrojené skupiny působící na jihu Srbska pohrozili obnovením ozbrojených střetů se srbskými bezpečnostními silami. Důvodem hrozícího konfliktu je pomník věnovaný padlým členům takzvané Osvobozenecké armády Preševa, Medvedja a Bujanovace (UÇPMB), který chtějí úřady odstranit.

Srbské úřady před časem nařídily místním úřadům v Preševu zmíněný pomník odstranit. Předseda vlády Ivica Dačić dokonce pohrozil, že v případě nutnosti by k tomu mohla být použita i síla. Nedávno byla na jihu Srbska zadržena větší skupina nacionalistů, která byla na cestě do Preševa, kde chtěla sama pomník zlikvidovat.   

UÇPMB na internetovém portálu www.preshevajone.com varovala, že pokud bude pomník násilně odstraněn, „opět si oblékneme maskáče a kanady a do ruky vezmeme zbraně“.   

Dačić toto prohlášení označil za otevřenou provokaci. Podle něj jde o snahu ukázat, že Srbsko nemá část svého území ve své moci, a zároveň informovat mezinárodní společenství o problému jižního Srbska. 

UÇPMB vytvořili albánští separatističtí povstalci na přelomu století ve třech malých, Albánci obývaných okresech na jihu Srbska u hranic Kosova. V letech 2000 a 2001 tam sváděli ozbrojené střety se srbskými ozbrojenými silami s cílem připojit toto území ke Kosovu.