Plejtvák uvízlý v New Yorku uhynul

New York - Na pobřeží New Yorku uvízla velryba. Churavého kytovce si všimli místní obyvatelé čtvrti Breezy Point. Okamžitě k němu vyrazili záchranáři a hasiči, kteří osmnáctimetrové zvíře začali kropit. Podle veterinářů byl plejtvák myšok už delší dobu nemocný. Zvíře, které nemělo šanci na přežití, proto chtěli utratit. Než se tak stalo, zvíře samo uhynulo.

„To zvíře je bohužel tak vyzáblé, že už pro něj nemůžeme nic udělat,“ uvedla ještě předtím Kimberly Durhamová z organizace Riverhead Foundation, která se zabývá záchranou uvíznutých mořských savců. „Když velké velryby uvíznou na pobřeží, je to velmi složité. V okamžiku, kdy se dostanou na pláž, jsou v ohrožení života, protože jim jejich váha začne drtit vnitřní orgány,“ dodala.

Plejtvák myšok je po plejtvákovi obrovském druhým největším zvířetem na světě a jeho extrémně hluboký hlas je slyšet na několik kilometrů. Při narození měří asi šest metrů, největší jedinci dorůstají až 26 metrů a váží až 75 tun. V severozápadním Atlantickém oceánu jich nyní podle odhadů je kolem 1 680.

Zubožený plejtvák se na pláži v Breezy Pointu v městské části Queens objevil ve středu. Hasiči jej během dne zkrápěli mořskou vodou, aby mu ulevili. Výjev také na místo přilákal stovky zvědavců. Záchranáři doufali, že blížící se bouře a příliv by jej mohly odnést zpět do moře. Jejich naděje ale vyšly na prázdno, když zvíře dnes ráno stále bylo na pláži. Dopoledne pak záchranáři zjistili, že plejtvák je pravděpodobně mrtvý.

Objemný mrtvý kytovec nyní pravděpodobně skončí na některé z městských skládek. Například v roce 1964 rovněž uvíznutého plejtváka myšoka z New Yorku odtáhli lodí na volné moře a tam jej zlikvidovali výbušninami. Něco takového nyní ale podle záchranářů nepřipadá v úvahu.