V Rusku o Rusku jedině dobře, míní poslanci

Moskva - Skupina ruských poslanců hodlá předložit návrh zákona, který by zakázal novinářům s cizím občanstvím kriticky hovořit v celostátní veřejné televizi o ruském vedení. Nápad vznikl poté, co známý televizní moderátor Vladimir Pozner, který má trojí občanství, v ruské veřejné televizi posměšně komentoval „protiamerický zákon“ předpokládající zákaz adopcí ruských dětí Američany a další sankce vůči americkým občanům.

Podle několika poslanců z různých stran Poznerovo vystoupení „uráželo ruský parlament“, kterým zákon prošel v posledních dnech, a také prý „diskreditovalo ruské vedení.“ Pozner prý řekl, že Státní duma (dolní parlamentní komora) dělá z Ruska „kašpara“ a sama se chová jako „blbá nána“. Novinář se sice omluvil, ale poslanci stále o jeho výroku pochybují, neboť se jim nelíbil „jeho obsah a tón“.

„Nemyslím, že by se něco takového mohlo stát. Vladimir Pozner je profesionál, který se umí vždy chovat podle mezinárodního etického kodexu,“ řekl k případu Vsevolod Bogdanov, předseda ruského svazu novinářů, který s poslanci navrhujícími zákon nesouhlasí.

Svoboda slova by se neměla zneužívat, míní poslanci

Podle skupiny poslanců není zákon namířen proti svobodě slova a novinářské svobodě, jen proti jejich zneužívání. "Kdyby podobná situace nastala například v USA, kde by nějaký ruský občan v přední americké televizi vystoupil s podobným prohlášením, reakce by následovala okamžitě.

Pozner je známý a uznávaný novinář, který je na mediální scéně vidět už od dob Sovětského svazu. Narodil se ve Francii, mládí prožil v USA, poté působil v SSSR a Rusku a má občanství všech tří zemí.

Proč se na lepší místo nepřestěhujeme všichni, ptá se Putin

Právní předpis, který měl Pozner kritizovat, již čeká jen na podpis prezidenta Vladimira Putina, zakazuje adopce ruských sirotků Američany a počítá s tím, že Moskva vypracuje černý seznam občanů USA, kteří jsou podezřelí z nějakého porušení práv ruských občanů. Zakazuje rovněž činnost politicky orientovaných nevládních organizací financovaných z USA.

„Na světě je pravděpodobně mnoho míst, kde se lidem žije lépe než nám. Tak proč tam rovnou nepošleme všechny naše děti? Možná bychom se tam měli přesunout všichni,“ řekl dnes Putin sarkasticky, když obhajoval existenci zákona. Uvedl také, že hodlá ještě vydat prezidentské nařízení, které bude upravovat postavení osiřelých dětí, zvláště těch se špatným zdravím.

Zákon reaguje na takzvaný „Magnitského zákon“, který začal nedávno platit v USA a který je namířen proti Rusům, kteří porušují lidská práva. Tito ruští občané nesmějí dostat americká víza a jsou jim blokována konta v amerických bankách.

Vydáno pod