Lékař z kauzy Magnitského byl zproštěn obžaloby

Moskva - Moskevský soud zprostil obžaloby jediného souzeného v případu smrti právníka Sergeje Magnitského. Soud, který reagoval na rozhodnutí ruské prokuratury, jež nedávno stáhla obvinění, v rozsudku uvedl, že není zřejmá souvislost mezi smrtí Magnitského a počínáním lékaře Dmitrije Kratova. Původně mu hrozilo za nedbalost vedoucí k smrti právníka až pět let vězení.

Právník a auditor zahraničního investičního fondu Magnitskij zemřel před třemi lety po téměř roční vazbě za podezřelých okolností. Poté, co obvinil skupinu vysokých hodnostářů z miliardových machinací na úkor fondu Hermitage Capital a ruského rozpočtu, se vzápětí sám ocitl za mřížemi s obviněním z údajných daňových úniků. Stěžoval si na nesnesitelné podmínky a odmítání léčby onemocnění slinivky břišní. Odmítl se však doznat.

Prezidentská rada pro lidská práva po vyšetřování dospěla k závěru, že Magnitskij byl ve vězení vystaven krutému bití a že mu byla odpírána lékařská péče.

Magnitského rodina a jeho stoupenci označili proces za ostudný a obvinili úřady, že trestně nestíhají lidi odpovědné za jeho smrt.

Putin podepsal kontroverzní zákon

Případ Magnitského vyvolal velký ohlas v Rusku i v zahraničí. Spojené státy přijaly v reakci na to takzvaný Magnitského zákon, který vystavuje sankcím všechny osoby, jež v Rusku potlačují lidská práva. Americké úřady nemusejí dotyčným osobám udělovat vstupní vízum a mohou jim zmrazit bankovní konta a další majetek v USA.

Rusko jako odvetu přijalo zákon s protiamerickými sankcemi. Zákon mimo jiné zakazuje činnost politicky orientovaných nevládních organizací financovaných z USA a zamezuje vydávání ruských sirotků k adopci do Spojených států. Prezident Vladimir Putin dnes zákon podepsal.

Ruští poslanci zdůvodňovali přijetí zákona několika příklady, při kterých ruské děti adoptované Američany byly ve Spojených státech vystaveny špatnému zacházení. Nový právní akt je nazýván také „zákonem Dimy Jakovleva“ podle chlapce, který zemřel na přehřátí poté, co ho americký adoptivní otec nechal v uzavřeném autě.

Mezi ochránci práv vzbudil nový právní předpis odpor jako protiústavní, který připraví řadu ruských sirotků o možnost získat rodinu. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) žije v Rusku bez rodičovské péče asi 740 000 dětí.

Putin podepsal kontroverzní zákon (zdroj: ČT24)
Vydáno pod