Brutálně znásilněná indická studentka zemřela

Singapur - Třiadvacetiletá indická studentka, která byla napadena a znásilněna v jedoucím autobuse skupinou šesti mužů, zemřela. Oznámila to nemocnice v Singapuru, ve které byla dívka hospitalizována. Její stav se dnes prudce zhoršil a selhávaly jí životně důležité orgány. Tým specialistů bojoval za záchranu jejího života marně. Podle prohlášení nemocnice zemřela „pokojně“ v sobotu 29. prosince ve 4:45 místního času. Členové dívčiny rodiny byli v nemocnici u ní. Její napadení vyvolalo v Indii řadu protestů za větší ochranu před sexuálním násilím.

Studentka utrpěla závažná poranění mozku a těla a začaly jí selhávat životně důležité orgány. V polovině tohoto týdne byla po deseti dnech hospitalizace v nemocnici v Dillí letecky přepravena ke specializované léčbě do Singapuru, kterou hradila indická vláda. V nemocnici Mount Elizabeth o ni pečoval tým osmi specialistů.

Dívka byla znásilněna a brutálně zbita navzdory tomu, že v autobuse cestovala se svým přítelem. Také jeho opilí násilníci zbili. Dívku pak z vozu za jízdy vyhodili, přičemž utrpěla těžká vnitřní zranění. Jako nepochopitelné se zdá, že k činu došlo v jedoucím autobuse, který projížděl i přes policejní kontrolní stanoviště. Indická policie již v souvislosti s útokem zatkla údajně šest lidí.

Protestující žádají tresty smrti a kastrace

Tragická událost vyvolala řadu takřka každodenních protestů po celé Indii. Účastníci požadují, aby vláda zakročila proti obtěžování, kterému jsou pravidelně indické ženy vystavovány - od osahávání po vážné násilí. Vláda už slíbila, že podnikne nové kroky na ochranu bezpečí žen. „Vytvořili jsme komisi, která má navrhnout možné změny v ochraně žen před zločiny,“ řekl indický premiér Manmohan Singh. Někteří z protestujících ale žádají pro násilníky přímo zavedení trestu smrti nebo nucenou kastraci.

Indové demonstrují za přísnější tresty za znásilnění
Zdroj: Rajesh Kumar Singh/ČTK/AP

Podle odhadů jsou určitému druhu sexuálního násilí denně vystaveny tisíce žen, často je však vůbec nenahlásí. Podle současných zákonů je maximálním trestem za znásilnění doživotní vězení. Oběti znásilnění ovšem jen zřídka vznášejí obvinění kvůli sociálnímu stigmatu a strachu, že budou obviněny, že útok samy vyprovokovaly.

Než sňatek s násilníkem, raději smrt

Mezitím vyšel najevo i další případ znásilnění s tragickým koncem. Ve středu spáchala v Indii sebevraždu sedmnáctiletá dívka, která se v listopadu stala obětí skupinového znásilnění. Podle informací úřadů si vzala život poté, co se ji snažil vyšetřující policista přesvědčit, aby nepodávala obvinění proti násilníkům a provdala se za jednoho z nich. Úřady v souvislosti s tímto případem suspendovaly jednoho policistu a dva další propustily. Tři obvinění ze znásilnění byli zatčeni až ve čtvrtek v noci, tedy měsíc po oznámení znásilnění.