Nový japonský premiér navštívil Fukušimu

Tokio – Jen tři dny po svém uvedení do úřadu navštívil japonský premiér Šinzó Abe jadernou elektrárnu ve Fukušimě, jejíž loňská havárie po úderu přívalové vlny tsunami vyděsila celý svět. V ochranném obleku a masce se podíval na to, jak pokračují záchranné práce, které jsou nutné pro bezpečné uzavření provozu. Abeho pravicová vláda hodlá přehodnotit plán předchozího kabinetu, který chtěl do roku 2040 definitivně odstavit všechny japonské jaderné reaktory.

Abeho cesta do Fukušimy je symbolická: postoj k jaderné energetice je totiž jedním z klíčových témat současné japonské politiky. Předchozí kabinet pod vedením nyní opoziční Demokratické strany prosazoval úplné odstoupení od jaderné energetiky v horizontu následujících 30 let. Abeho Liberálnědemokratická strana (LDP) zastává poněkud měkčí postoj a je ochotná uvažovat o výstavbě nových reaktorů. Nyní jsou kvůli bezpečnostním prověrkám v Japonsku v provozu pouze dva reaktory z celkových 50.

Havárie ve Fukušimě následovala po ničivém úderu tsunami 11. března 2011. Z poškozeného reaktoru unikla radiace a způsobila nejhorší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Z oblasti se musely evakuovat desetitisíce lidí.

Abe ve svém projevu ve Fukušimě hovořil opatrně. „Chci vést odpovědnou energetickou politiku, což znamená, že v nadcházejících třech letech uděláme maximum pro pokrok v oblasti alternativních zdrojů. V nejbližších deseti letech chceme definovat ideální energetický mix,“ řekl.

Premiér Abe navštívil Fukušimu (zdroj: ČT24)