Exministr Lieberman obžalován z podvodu

Jeruzalém – Izraelský exministr zahraničí Avigdor Lieberman čelí obžalobě z podvodu a zneužití důvěry. Lieberman kvůli vyšetřování před 14 dny odešel z ministerské funkce. Soud chce politik ukončit do lednových předčasných parlamentních voleb, které má šanci vyhrát společná kandidátka jeho ultranacionalistické strany Izrael je náš domov a pravicového bloku Likud premiéra Benjamina Netanjahua.

V Izraeli se více než dvě třetiny justičních kauz urovnávají dohodou sjednanou mezi obviněným a prokuraturou. Většina politických komentátorů se domnívá, že dojde k soudní dohodě, není však jasné, zda je možné, aby se jednání se soudem uzavřelo do voleb. 

Bývalý ministr urychleně odstoupil z funkce, aby mohl soudně řešit obvinění, která by ho mohla ohrozit v budoucí politické kariéře. Čelí obvinění z podvodu a zneužití důvěry kvůli tomu, že údajně prosazoval bývalého izraelského velvyslance v Bělorusku, který mu měl prozradit důvěrné informace o policejním vyšetřování v Bělorusku vedeném proti Liebermanovi.

Lieberman všechna obvinění odmítá a počítá s vítězstvím ve volbách 22. ledna příštího roku. Jako podezřelý z trestných činů podvodu a zneužití důvěry může Lieberman zasednout v parlamentu, členem vlády se ovšem stát nemůže. 

Koalice Likudu a strany Izrael je náš domov má velkou šanci volby vyhrát. Lieberman si získal hodně hlasů mezi ruskými imigranty, sám do Izraele přišel v roce 1978 z Moldavska v tehdejším SSSR.

Vydáno pod