Velká rána pro Rusko – vodka zdražila o třetinu

Moskva – Rusové si od nového roku výrazně připlatí za národní alkohol – vodku. Vláda ji zdražila o celou třetinu. Chce tak bojovat proti nadměrnému pití, které ročně v zemi zabije na 400 tisíc lidí.

Na Nový rok považovaný v Rusku za nejdůležitější den v roce se pilo šampaňské i vodka. Stále ještě za levnější cenu, až první letošní den totiž přinesl její rekordní zdražení o 35 procent, z 80 na 110 korun. „Takové rychlé zdražování souvisí s daňovou politikou,“ vysvětluje ekonom z Ekonomického institutu Pavel Trunin.

Nejde však jen o daně, Rusko bojuje hlavně s alkoholismem. Kvůli alkoholu ročně umírá 400 tisíc Rusů, tisíce mrtvých pak mají na svědomí opilí řidiči. Roční spotřeba sice klesla na patnáct litrů na osobu, ale i to je stále alarmující číslo. Premiér Medvěděv pití alkoholu označil za národní katastrofu. Roční tržby za vodku činí 250 miliard korun.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Záchranný balíček pro konec světa

Když se nedávno mluvilo o konci světa, mnoho Rusů vodku zařadilo do balíčku poslední záchrany. „Lidé ji potřebovali a budou potřebovat. Naším úkolem je vyrobit dobrou a kvalitní vodku, třebaže i drahou,“ říká ředitel likérky Nasifulla Timerov. Novoroční zdražení vodky posílí i domácí výrobu. Už se mluví také o vyšší ceně jiného neméně populárního nápoje – šampaňského.

Vydáno pod