Prchnout ze severokorejského komunistického ráje je pořád těžší

Soul - Počet Severokorejců, kteří uprchli do Jižní Koreje, loni výrazně klesl. Důvodem jsou zřejmě větší represe a posílená kontrola hranic po nástupu mladého vůdce Kim Čong-una k moci. V roce 2012 vyhledalo útočiště v Jižní Koreji 1 508 Severokorejců, zatímco o rok dřív jich bylo 2 706. Většina uprchlíků se do Jižní Koreje dostala přes Čínu. Od roku 1998 se v Jižní Koreji usadilo 24 613 Severokorejců, uvádí jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Aktivisté upozornili, že KLDR zesílila v uplynulém roce pronásledování osob, které komunistický režim podezíral z plánovaného útěku nebo které se o útěk ze zbídačelé, nesvobodné země pokusily. Ve spolupráci s čínskými bezpečnostními silami bylo údajně také zintenzivněno pátrání po občanech KLDR ukrývajících se v Číně.

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24

„Příslušníci pohraniční stráže dostali od Kim Čong-una rozkaz zastřelit každého, kdo se pokusí překročit ilegálně hranici (mezi KLDR a Čínou),“ uvedl pastor Kim Song-un, jenž je jedním z jihokorejských misionářů, kteří pomáhají Severokorejcům utéci z vlasti a usadit se v zemi jižního souseda. Aby se člověk dostal ze Severní Koreje, je podle něj nyní potřeba investovat kolem deseti milionů wonů (asi 180 000 korun), z čehož více než polovinu tvoří úplatek pohraničníkům.

Čína: život severokorejských uprchlíků (zdroj: ČT24)