S amnestií přišel i slovenský prezident

Bratislava – Slovenský prezident Ivan Gašparovič nezůstal pozadu za svým českým kolegou a k 20. výročí vzniku samostatného Slovenska udělil dnešním dnem amnestii. Podle slovenských médií by se na svobodě mohlo ocitnout na 550 vězňů. Amnestie se týká pachatelů neúmyslných či nedbalostních trestných činů, kteří dostali tresty odnětí svobody do 18 měsíců, a to ve věznicích s nejmírnější ostrahou.

Prezident rovněž odpustil podmínečné tresty a zrušil tresty vyhoštění uložené cizincům před 1. srpnem 2004, pokud tito cizinci jsou nyní občany některého ze států Evropské unie. Ve všech případech se na bývalé vězně či odsouzené bude pohlížet, jako kdyby nikdy odsouzeni nebyli.

Slovenská amnestie se týká vězňů, kterým soud neudělil vyšší trest než 18 měsíců nepodmíněně; mohli být odsouzeni jen za neúmyslné trestné činy a činy z nedbalosti. Soudy zároveň musely určit, že tresty si odpykají v nejlehčím vězení. Jde přibližně o 550 lidí.

Amnestie se nevztahuje na osoby, které v posledních deseti letech před uložením nynějšího trestu vězení byly pravomocně odsouzeny za úmyslný trestný čin k odnětí svobody nebo které byly v těchto deseti letech propuštěny z výkonu trestu.

Amnestie také neplatí, pokud tresty padly za činy s následkem smrti, těžké újmy na zdraví nebo škody velkého rozsahu. Nevztahují se ani na tresty uložené za zanedbávání povinné výživy, ohrožování mravní výchovy mládeže, šíření toxikomanie a podávání alkoholu mladistvým. Pokud pachatelé konali pod vlivem drog či v opilosti, omilostněni rovněž nebudou.

Za určitých podmínek mají šanci na milost odsouzení s nevyléčitelnými životu nebezpečnými chorobami, také starší 65 let odsouzení na méně než 18 měsíců, těhotné ženy starající se o další dítě mladší 15 let a osamělé osoby - matky či otcové pečující nejméně o dvě děti mladší 15 let. Spisy vězňů, kterých by se amnestie mohla týkat, zkoumají od dnešního rána soudci, kteří se sešli v bratislavském Ústavu pro výkon trestu a odnětí svobody. Šestičlenný tým soudců bude rozhodovat usnesením; přítomni jsou i prokurátoři, kteří se mohou proti usnesení odvolat.

Ve věznicích s nejnižším stupněm ostrahy je 5 161 odsouzených a naplněné jsou na více než 125 procent. Přeplněné jsou všechny věznice kromě těch s nejvyšším stupněm ostrahy.

Gašparovič udělil amnestii pouze v roce 2004, kdy se stal poprvé prezidentem. Propustil jen 20 vězňů. Nejrozsáhlejší amnestii udělil československý prezident Václav Havel, který v roce 1990 propustil přes 23 tisíc vězňů, z toho necelých 10 tisíc na Slovensku. Právník Ondrej Mularčík deníku Sme řekl, že prezident Gašparovič oproti minulosti může omilostnit jen pravomocně odsouzené. Osob nepravomocně odsouzených či trestně stíhaných se amnestie týkat nemůže.

Také český prezident Václav Klaus vyhlásil na Nový rok amnestii při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Brány věznic by podle předběžného odhadu mohlo opustit až 7 000 odsouzených. Na svobodu vyjdou lidé ze všech českých káznic. V České republice je v současné době za mřížemi zhruba 23 000 lidí.

Reportáž Kataríny Fagošové a Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)