Děti z Newtownu se vrátily do „svých“ lavic

Washington - Tři týdny poté, co při střelbě na jejich základní škole ve městě Newtown zemřelo 26 lidí, se žáci vracejí do lavic. První školní den jim začal oproti zbytku USA s jednodenním zpožděním až dnes. Výuka se koná v jiné škole v sousední obci Monroe, jejíž interiéry byly přizpůsobeny staré škole, aby se děti snadněji adaptovaly. Už ve středu si někteří z nich za asistence rodičů a učitelů novou školu prohlédli.

Škola stojí 11 kilometrů od místa, kde dvacetiletý Adam Lanza v polovině prosince postřílel 20 žáků a šest dospělých. Vedení ústavu rozhodlo, že se nová škola v Monroe bude jmenovat stejně jako newtownská škola Sandy Hook. Stejné jméno má podle newtownské školní inspektorky Janet Robinsonové dětem usnadnit návrat do běžného režimu a přispět k zachování identity jejich ústavu.

Janet Robinsonová:

„Děti se hrozně těší na své učitele. Jejich návratem se kruh uzavírá.“

Návrat má 400 školákům zpříjemnit i výzdoba nové budovy. Dekoraci jednotlivých tříd tvoří stovky papírových sněhových vloček, které do Newtownu poslaly děti z celého světa. Cestu k nové škole lemovalo několik transparentů s nápisy: „Modlíme se za vás“.

Budova v Monroe se od ostatních škol liší i úrovní bezpečnosti. Ve středu i dnes ji hlídala skupina ozbrojených policistů. „Myslím, že právě teď z této školy musíme udělat tu nejbezpečnější v Americe,“ prohlásil ve středu Keith White z policie v Monroe.