Ve Vatikánu se kvůli praní špinavých peněz neplatí elektronicky

Vatikán - Turisté ve Vatikánu mohou nyní platit za vstupenky do muzeí, suvenýry a další služby pouze v hotovosti. Italská centrální banka totiž zablokovala Vatikánu všechny elektronické platby, včetně plateb kreditními kartami, protože Vatikán dostatečně nebrání praní špinavých peněz.

Podle italského listu Corriere della Sera centrální banka rozhodla o zablokování všech terminálů POS, které umožňují provedení bezhotovostních transakcí platební kartou a provozují je italské banky. Jediné bankomaty, které nyní ve Vatikánu fungují, tak patří vatikánské bance IOR, která ale nemá oprávnění provozovat bankovní činnost v Itálii.

Vatikán uvedl, že se usilovně snaží najít banku, která není z Itálie a poskytla by Vatikánu urychleně služby elektronických plateb. Další komentář však neposkytl.

Oznámení o zablokování elektronických plateb se podle Corriere della Sera objevuje také na domovské stránce vatikánských muzeí. Na první stránce je nápis „žádné elektronické platby od 1. ledna“ a omluva za případné nepříjemnosti.

Vatikánská muzea patří mezi nejnavštěvovanější památky v Itálii. Předloni přilákala více než pět milionů turistů a překonala rekord v návštěvnosti památek v Itálii. Zároveň představují pro stát nejvyšší zisk – předloni přispěla do rozpočtu částkou přesahující 90 milionů eur.

Vatikán, jenž se rozkládá na zhruba pětinásobku plochy areálu Pražského hradu, razí vlastní typ euromincí. Vatikánská banka vede 33 tisíc účtů – kleriků, náboženských organizací a tamních zaměstnanců.

Mírný přístup k praní špinavých peněz vyčítá Vatikánu Evropská unie i americké ministerstvo zahraničí. Loni například stát téměř neprošel testem evropské finanční transparentnosti, protože nesplnil polovinu ze 45 kritérií.

V roce 2010 dokonce italské úřady zmrazily vatikánské bance zhruba 23 milionů eur – nebylo jasné, kam nebo od koho peníze přes účet banky putovaly.