Postřelenou Pákistánku na chvíli pustili z nemocnice

Londýn - Postřelená pákistánská dívka Malala Júsufzaiová opustila nemocnici v britském Birminghamu – dál bude ale docházet na rehabilitace. V Pákistánu na dívku zaútočil Taliban, který dlouhodobě kritizovala na svém blogu za jeho přístup k ženám. Bojovala také za možnost žen chodit do školy. Rodina dívky zatím zůstane v Británii, její otec tam podle informací pákistánské vlády získal i zaměstnání.

Pákistánka přitom opustila nemocnici jenom na pár dní, už za dva týdny ji opět čeká hospitalizace, protože jde na další operaci. Lékaři jí budou ještě upravovat poškozenou lebku. Malalu Júsufzaiovou loni postřelili útočníci Talibanu do hlavy. Od poloviny října se pak z vážných zranění zotavovala v birminghamské nemocnici. 

I když ji včera lékaři propustili z nemocnice, bude muset ještě pokračovat v léčení a rehabilitaci.  

Ředitel nemocnice v Birminghamu Dave Rosser:

„Malala je silná mladá žena. S lidmi, kteří se o ni starali, těžce pracovala a v léčbě dosáhla skvělého pokroku.“

Atentát na drobnou dívku provedl talibanský útočník v odlehlé pákistánské provincii. Krátce po vyučování Malalu zblízka střelil do hlavy a krku. Chtěl navěky umlčet studentku, která už od svých jedenácti let psala na stránkách BBC deník o tom, jak Taliban dívkám zakazuje chodit do školy. 

Po prvním ošetření postřelenou dívku převezli ke specialistům do Británie. Léčbu zaplatila pákistánská vláda, která na hlavu vraha vypsala vysokou odměnu. Nemocnici v Birminghamu zaplavily dárky a přání z celého světa. Desetitisíce lidí podpořily dívčino jmenování na Nobelovu cenu míru. 

Pokus o vraždu odsoudili i islámští duchovní. Radikálové ale dívce znovu hrozí smrtí. Rodina zůstane v Británii nejmíň tři roky. Otec dívky tu získal místo na pákistánském konzulátu.

Malala Júsufzaiová
Zdroj: ČT24
Malalu pustili z nemocnice (zdroj: ČT24)
Vydáno pod