Maďaři se k volbám registrovat nebudou

Budapešť – Voliči se v Maďarsku nebudou muset povinně registrovat. Rozhodl o tom ústavní soud, který zamítl návrh vlády Viktora Orbána. Podle soudců je povinná registrace voličů totiž protiústavní. Fidesz krátce nato oznámil, že od tohoto plánu zatím upustí.

Ústavní soud už minulý týden zrušil platnost ústavních dodatků, které navrhovaly povinnou registraci voličů. Týkalo by se to až 8 milionů lidí. Teď se soud vyjádřil k podnětu prezidenta Jánose Ádera, který začátkem prosince soud požádal, aby přezkoumal ústavnost nového volebního zákona. Soud ho dnes odmítl jako protiústavní. 

Ústavní soud:

„Povinnost registrace neopodstatněným způsobem omezuje voličské právo.“

Novela zákona přitom počítala s tím, že voliči by se museli nejpozději 15 dní před hlasováním osobně nebo elektronicky registrovat, a to jak v místních, tak i parlamentních nebo evropských volbách. 

Soud nicméně připustil, že registrace je v některých případech odůvodněná – třeba v případě Maďarů, kteří žijí a pracují v zahraničí. U těchto lidí tedy Fidesz zřejmě toto opatření prosadí.

Soud nicméně zamítl zákaz vysílání předvolebních spotů v soukromých médiích nebo zákaz zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů šest dní před termínem voleb.

Volební reformu tvrdě kritizovala opozice a ochránci lidských práv, podle kterých by volební registrace poškodila voliče, kteří by se rozhodli hlasovat na poslední chvíli. Orbánův vládní Fidesz přitom návrh bránil s tím, že přiměje občany k aktivnějšímu přístupu k volbám.