Argentinská prezidentka znovu zlobí kvůli Falklandům

Londýn – Mezi Velkou Británií a Argentinou opět vypukla ostrá diplomatická přestřelka o Falklandské ostrovy. Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová vyzvala dopisem Londýn, aby území vydal. Ten ale trvá na tom, že je potřeba respektovat vůli obyvatel ostrovů, kteří se mají vyjádřit v březnovém referendu.

Podobné žádosti zazněly z argentinské strany již mnohokrát. Fernándezová v otevřeném dopise uveřejněném ve formě placené reklamy v několika britských listech znovu obvinila Británii, že si ostrovy okatě drží jako koloniální panství. Britský premiér David Cameron vzápětí odpověděl, že jeho země ostrovy vrátit nehodlá, protože jejich obyvatelé dávají jasně najevo, že chtějí spadat pod Británii. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že drtivá většina z tří tisíc obyvatel bude v referendu pro udržení spojení s Británií. Londýn už také vyzval argentinskou vládu, aby výsledky referenda uznala.

„Je politováníhodné, že argentinská vláda znovu ignoruje práva a přání Falklanďanů. My nejsme britskou kolonií, jsme z vlastní vůle britským zámořským teritoriem, a to je něco zcela jiného,“ prohlásil člen Zákonodárného shromáždění Falklandských ostrovů Dick Sawle.

Falklandy
Zdroj: Peter Hazell/ISIFA/Getty Images

Britsko-argentinský spor o 12 000 kilometrů čtverečních zelených pahorkatin uprostřed vod Atlantiku se třemi tisíci obyvateli a půl milionem ovcí se vyhrotil naposledy loni v létě, kdy došlo k napjaté výměně názorů mezi Cameronem a Fernándezovou na summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v mexickém Los Cabos.

Obě země vedly před více než 30 lety o ostrovy krátkou válku poté, co tehdejší argentinská vojenská vláda ostrovy obsadila. Za konfliktu, při němž Britové dobyli vzdálené ostrovy v jižním Atlantiku zpět, padlo 255 britských vojáků, 649 argentinských vojáků a tři ostrované. Kvůli případnému dalšímu pokusu vyřešit spor silou udržuje Londýn na Falklandách 1 200 britských vojáků, moderní křižník a občas i jadernou ponorku.

Fernándezová usiluje o jednání o suverenitě nad ostrovy a tvrdí, že má v tomto směru podporu většiny států Latinské Ameriky. „Otázka Malvínských ostrovů zajímá celou Latinskou Ameriku, většinu lidí a vlád po celém světě, které odmítají kolonialismus,“ napsala v otevřeném dopise. Citlivé téma vytáhla v době, kdy se její země potýká s ekonomickými problémy a její popularita spadla pod 40 procent.

Vydáno pod