Fatah slaví po šesti letech i v Gaze

Jeruzalém - Desítky tisíc Palestinců slaví 48. výročí založení hnutí Fatah. Islamistický Hamas dovolil, aby oslavy probíhaly poprvé od roku 2007 v pásmu Gazy. Podle televize Al-Džazíra jde o znamení lepšících se vztahů mezi oběma organizacemi. Vůdce Fatahu prezident Mahmúd Abbás slíbil, že letošek bude rokem vzniku palestinského státu.

Fatah ovládá západní břeh Jordánu, další palestinské území, pásmo Gazy, je pod vládou Hamasu. Obě strany se znepřátelily v roce 2007, kdy Hamas z pásma Gazy vytlačil Fatah. O smíření se pokoušely už několikrát, ale zatím marně.

Výročí založení Fatahu připadá na 1. ledna a od roku 2007 se v pásmu Gazy neslavilo. Dnes se tam sešly tisíce stoupenců Fatahu a přítomno bylo i několik členů samosprávy. Lidé přišli s palestinskými vlajkami a prapory Fatahu. „Nikdo nemůže Fatah vymazat ani vyčlenit. Usilujeme o smíření“ s Hamasem, řekl účastník manifestace a člen vedení Fatahu Amál Hamad. Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí shromáždění považuje za „úspěch jak pro Fatah, tak pro Hamas“.

48. výročí založení hnutí Fatah (zdroj: ČT24)