Izrael chce kvůli syrskému konfliktu postavit na Golanech zeď

Jeruzalém - Izrael plánuje vybudovat 69kilometrovou bezpečnostní bariéru podél linie příměří mezi Izraelem a Sýrií na Golanských výšinách. Podle BBC tak chce zabránit pronikání islamistických radikálů, kteří nyní bojují proti vládě Bašára Asada v Sýrii. Židovský stát se nejvíce obává, aby do rukou islamistů nepadly chemické zbraně, které syrský režim vlastní.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil záměr postavit nový plot čtyři dny poté, co židovský stát dokončil bariéru na ochranu před ilegálními africkými běženci na hranicích s Egyptem. „Máme v plánu instalovat stejný plot, s některými nezbytnými změnami s ohledem na odlišné podmínky, kolem Golanských výšin,“ prohlásil Netanjahu.

„Dnes víme, že na druhé straně naší hranice se Sýrií syrská armáda ustoupila a jejich pozice zaujali bojovníci světového džihádu,“ podotkl premiér. „Proto musíme tuto hranici chránit před vpády a terorem, jak to úspěšně děláme podél hranice se Sinají,“ řekl šéf izraelské vlády.

Benjamin Netanjahu
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Netanjahu označil režim syrského prezidenta Asada za „velmi nestabilní“ a zopakoval obavy Izraele z toho, že arsenál syrských chemických zbraní padne do rukou islamistických skupin. Minulý měsíc Netanjahu prohlásil, že Izrael se připravuje na očekávaný pád Asadova režimu.

Postavení bariéry na Golanských výšinách by podle BBC upevnilo izraelskou vládu nad oblastí, kterou získal na Sýrii během Šestidenní války v roce 1967 a kterou anektoval v roce 1981. Tento krok však nebyl nikdy mezinárodně uznán.