Cameron: Britové by měli mít šanci rozhodnout o svém postavení v EU

Londýn - Británie má právo se rozhodnout o změně svého postavení v Evropské unii. Tento výrok zazněl z úst britského ministerského předsedy Davida Camerona v rozhovoru pro BBC. Voliči by se k této otázce mohli vyjádřit během následujících pěti let. Cameron odmítl upřesnit, jak konkrétně by mohla vypadat otázka v referendu. Britové by podle něho ale měli dostat šanci se o svém postavení v EU rozhodnout.

Cameron, který byl hostem pořadu BBC Andrew Marr Show, řekl, že jeho Konzervativní strana v příštích volbách nabídne skutečnou možnost a reálnou cestu, jak tuto volbu uskutečnit. Jeho kabinet už proto vybírá oblasti zájmu, ve kterých by měla Británie rozodovat sama. Imigrační a měnová politika patří mezi ty nejakutnější.

David Cameron, britský premiér

„Jestli by pro lidi mělo být těžší přijet do Británie a žádat tu výhody? Upřímně, myslím, že mělo. Jsou tu prostě oblasti i v rámci volného pohybu obyvatel, které bychom mohli chtít změnit.“

Záznam části pořadu a případná další související videa naleznete zde.

Cameron také naznačil, že pokud se Británii tyto pravomoci nevrátí, zablokuje změny evropských smluv, které mají zefektivnit fungování eura. Rozhovor pro BBC tak nastínil tón očekávaného Cameronova projevu o situaci v Evropě. Premiér ho chystá na konec ledna. Spousta jeho straníků tlačí na vyhlášení referenda o odchodu z unie. Pokud by ale Británie jednou opravdu zamířila mimo evropské společenství, nebylo by to podle Camerona to správné. Celá polovina britského exportu totiž míří do zemí EU.

Podle bývalého eurokomisaře Petera Mandelsona bude ale premiér zklamaný. Mendelson totiž tvrdí, že je bláhové vyjednávat o změně postavení Británie v EU a diktovat si, kdy skončí. „Zvláště, když mu podle nich nejde o zájmy Evropy jako celku, ale o britskou výjimku,“ konstatoval pro list Guardian lord Mendelson.

Zůstat v EU, nebo ne? Toť otázka pro Británii (zdroj: ČT24)