V noci vrcholily oslavy pravoslavných Vánoc

Moskva - Pravoslavní po celém světě druhým dnem slaví Vánoce. Oslavy v noci vyvrcholily v Gruzii, Srbsku nebo na Ukrajině. Nejmasovější účast na svátečních bohoslužbách zaznamenali v Ruské federaci, která je díky největšímu počtu věřících baštou světového pravoslaví. Slaví ale taky Koptové v Egyptě. Východní církve stále používají Juliánský kalendář, který se s tím západním rozchází o 13 dní. Po Vánocích čeká pravoslavné ještě příchod Nového roku, který připadá na 13. ledna.

Rusové podle tradice Vánoce slaví nejdřív v kostele, a to i několik hodin. Vánoční modlitbou proto začala půlnoční bohoslužba a oslavy pro stovky lidí v moskevském chrámu Krista spasitele. K rodinným oslavám a rozdávání dárků dojde až během dneška. Sváteční bohoslužbu si nenechali ujít ani politici - v Rusku mezi věřící vyrazil premiér Medvěděv, v Gruzii prezident Saakašvili. „Je smutné, že letošní svátky částečně přebila politika. Je tu snaha lidí o návrat k postsovětské realitě, ale podle mě je to dočasné. Reformy se nezastaví,“ dodal gruzínský prezident.

Krátké vánoční poselství dnes spoluobčanům zaslal prezident Ruska Vladimir Putin. Vánoce označil za svátek víry, naděje a lásky a ocenil podíl pravoslavné církve na náboženském dialogu s ostatními církvemi a na „pevné součinnosti se státem“.

Ruský prezident Putin slaví Vánoce
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Klimentiev

V káhirské katedrále se naopak sešli egyptští koptové. Bohoslužbu sloužil nový 60letý papež, v pořadí už 118. hlava církve, která se datuje k počátkům křesťanství. Ani Vánoce nezastínily obavy ze situace v zemi. Podle Koptů nová ústava prezidenta Mursího omezuje jejich práva a ohrožuje církev. „Nebude to jednoduché. Čekají nás nebezpečné časy a krkolomná cesta, ale musíme se snažit překážky překonat,“ uvedla politička Mona Makram Ebeidová.

Vydáno pod