V Belfastu to začíná vřít. Nepokoje způsobila britská vlajka

Belfast – V Severoirském Belfastu pokračují tvrdé demonstrace. Policie v posledních dnech zatkla na 70 lidí v souvislosti s násilím přívrženců extremistických probritských skupin v této britské autonomní oblasti. Během střetů bylo zraněno přes padesát policistů.

Protestantští unionisté zahájili protesty před měsícem, když katolická většina v městské radě Belfastu rozhodla sejmout britskou vlajku z radnice na většinu dní v roce. Násilnosti, které demonstrace provázely, během Vánoc utichly, ve čtvrtek ale znovu propukly. Od prosince bylo při protestech zraněno přes 60 lidí.

Zápalné láhve házely i desetileté děti

Střety došly tak daleko, že jeden s protestujících střílel na policii. „Včera večer jsme zaznamenali zlověstný obrat. Střelec zahájil palbu na policejní zátarasy na silnici v Belfastu. Teď už jde zcela jasně o násilí řízené pomocí polovojenské organizace,“ uvedl prezident severoirské policie Terry Spence. V neděli večer házeli probritští radikálové na příslušníky bezpečnostních sil láhve, dělobuchy a cihly. Mezi zadrženými jsou i děti ve věku 10 a 11 let, které na policisty házely zápalné láhve.

Podle nových pravidel bude britská vlajka vyvěšena jen během 17 dní v roce. Vlajka zde doposud vlála denně od roku 1906, kdy budova byla zprovozněna.

Tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Unionisté trvají na udržení Ulsteru pod britskou nadvládou, zatímco republikáni prosazují odtržení od Londýna.