Vědci nenašli krakena, ale obří oliheň

Tokio - Tým japonských vědců natočil jako první na světě oliheň v jejím přirozeném prostředí. Třímetrového hlavonožce zaznamenali ve zhruba kilometrové hloubce, necelých tisíc kilometrů od Tokia. Vědci prohledávali hlubiny loni v červnu, když pátrali po bájném Krakenovi.

Japonští vědci sice v hloubkách oceánu pátrali po bájném krakenovi, našli ale „jenom“ obří oliheň. I tak je ale jejich mise unikátní, vůbec poprvé se totiž podařilo tohoto živočicha natočit hluboko pod hladinou v jeho přirozeném prostředí. 

Odborníci natočili loni v červenci asi tisíc kilometrů od Tokia blízko ostrovů Ogasawara v hloubce jednoho kilometru tři metry dlouhého hlavonožce. Vůbec poprvé tak na vlastní oči vědci viděli, jak taková oliheň plave. I když zachycený živočich zdaleka nedosahuje velikosti obřích olihní, které mohou mít až 18 metrů, vědci si od unikátních záběrů slibují, že by mohli lépe pochopit život těchto záhadných živočichů.

Obří oliheň zachycená týmem japonských vědců
Zdroj: ISIFA/EPA/NHK/NEP/DISCOVERY CHANNEL

„Mnoho lidí už se pokusilo zachytit záběry živé velké olihně, dosud se to ale nepodařilo,“ říká Tsunemi Kubodera, zoolog z japonského národního přírodovědného muzea. „Tohle jsou vůbec první záběry žijící obří olihně,“ dodal. 

Oliheň zachytila speciální kamera, která není viditelná ani lidským ani olihním okem. Navíc nemá ani žádná jasná světla, která by živočicha odradila. A přístroj musel být také supertichý, aby živočicha v hlubinách nevyrušil. 

Vědci tedy sice nenašli bájného krakena, po kterém pátrali, i tak jsou ale s misí spokojeni. Ve stejné oblasti se přitom podařilo oliheň vystopovat již v roce 2006. Tehdy ji posádka lodi vytáhla na palubu výzkumného plavidla a natočila. Živočich ale uhynul. Videozáznamy z let 2006 a 2012 nicméně svědčí o tom, že zmíněná lokalita by mohla být jedním z hlavních domovů tohoto druhu.

Kraken je bájný obří hlavonožec schopný potápět celé lodě. Podle příběhů měl útočit u Norska a Islandu. Pověsti o této příšeře se mezi námořníky tradují od pradávna. Přestože námořníci znali dobře chobotnice a další hlavonožce s chapadly, považovali krakena za odlišný druh.