Depardieu nejde k soudu, francouzského pasu se zatím nevzdal

Paříž - Gérard Depardieu, který nedávno přijal ruské občanství, nepřišel ve Francii k soudu, kde se řeší, že řídil opilý motorku. Právník vysvětlil hercovu nepřítomnost pracovním vytížením. A práce by zřejmě francouzskému herci mohlo ještě přibýt. V Rusku ho totiž vítají s otevřenou náručí, a nejen že mu tady nabízejí příjemné bydlení, ale mohl by tu zastávat i funkci ministra kultury.

Depardieu se do rodné Francie zřejmě nerad vrací. Nejenže na svou domovinu zanevřel kvůli vysoké milionářské dani, teď se nedostavil ani k soudu, který řeší jeho řízení v opilosti. Advokát Eric de Caumont omluvil Depardieua u soudu kvůli jeho pracovním povinnostem. S filmovými producenty prý v zahraničí dojednává natáčení filmu v USA. Podle informací je v Černé Hoře. 

Francouzský soud měl přitom dnes projednat případ z loňského listopadu, kdy v Paříži policie Depardieua zadržela, když opilý havaroval na svém skútru. Mohl by kvůli tomu přijít o řidičský průkaz nebo dokonce jít na dva roky do vězení. Hrozí mu navíc pokuta asi 4 500 eur. 

Depardieu už měl kvůli dopravním nehodám pletky se zákonem dřív. A to především z důvodu, že u nich často figuruje alkohol. Svou láskou k vínu se přitom Depardieu netají, vlastní několik vinic a nechal se slyšet, že denně vypije i šest láhví. 

Gérard Depardieu
Zdroj: ISIFA/EPA/HORSTÂ OSSINGER

Ovšem je otázkou, zda nyní nepřesedlá na jiný alkohol. Stal se totiž ruským občanem. Pas dostal přímo od ruského prezidenta Putina, který udělil herci občanství poté, co naznačil, že se vystěhuje z Francie kvůli vysokým daním. Depardieu s nadšením Moskvou podanou ruku přijal. Mordvinsko, malá autonomní republika na východě evropské části Ruska mu pak nabídla, aby si tady zařídil své sídlo. A dokonce by ho tady chtěli za ministra kultury. 

Podle mordvinského gubernátora Vladimira Volkova je funkce republikového ministra kultury momentálně neobsazena, a tak by se jí mohl chopit novopečený ruský občan opředený slávou ze stříbrného plátna. „Bude-li mít pan Depardieu chuť, může mu být svěřena tato funkce,“ uvedl gubernátor. Depardieu za nabídku poděkoval, nicméně ji zatím nepřijal. 

Depardieu navíc i nadále zůstává francouzským občanem, protože francouzského pasu se dosud nevzdal, i když tím dříve pohrozil. Depardieumu se nelíbí, že musí v zemi platit 75procentní daň z příjmu. Koupil si proto nedávno dům v Belgii a doufá, že i tato země přispěchá s pasem. Zažádal si tady už o povolení k trvalému pobytu.