Dánští učitelé nesmí dětem měnit pleny. Kvůli pedofilii

Kodaň - Některé mateřské školky v Dánsku přišly s přísnými opatřeními pro učitele. Chtějí tím předejít případným obviněním z pedofilie. O celostátní nařízení sice nejde, přesto se k němu řada školek připojila.

Už žádné chování v náručí pana učitele. A žádná výměna plínek, aniž by byla v dosahu žena. Mužské osazenstvo některých dánských školek nesmí s dětmi zůstat samo ani na záchodech. „Zavedli jsme to, abychom se chránili. Je to risk našeho povolání, že nás z pedofilie někdo obviní,“ poukázala na běžnou praxi ředitelka mateřské školy Solvej Hansenová.

Ne všichni však s opatřením souhlasí. „Tím dětem dáváme najevo, že muži jsou špatní. Že od těchto lidí nic dobrého čekat nemají,“ komentoval nové opatření učitel John Frigard. 

Přísná pravidla vznikla ze studie univerzity v dánském Aarhusu. Vědci sehnali 1 500 učitelů v mateřských školkách. Více než polovina z nich doporučila konkrétní opatření, která teď vybrané školky uplatňují.  

Mateřské školky v Dánsku přišly s přísnými opatřeními pro učitele (zdroj: ČT24)

Ročně je v Dánsku z pedofilie obviněno 10 učitelů

Dánsko si na rovnosti pohlaví velice zakládá. Nová protipedofilní nařízení proto některé rodiče velmi překvapila. Ročně je ale v pětimilionové zemi z pedofilie obviněno kolem deseti učitelů. Kvůli pohledu na odhalené dětské kalhotky by už příště mohli jít někteří k šéfovi na kobereček.