Chávez nestihne svou vlastní inauguraci

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez nestihne kvůli léčbě rakoviny čtvrteční inauguraci. Ta se tak odkládá, což jen zvyšuje napětí v rozdělené zemi. Opozice žádá, aby dodržel původní termín, případně aby dočasně odstoupil.

Hugo Chávez se téměř měsíc neobjevil na veřejnosti. Venezuelané o jeho zdraví slýchávají jen neurčité a uklidňující věty. Teď přišla jedna konkrétní, Chávezovi příznivci by ji ale raději neslyšeli. Inauguraci plánovanou na 10. ledna totiž prezident nestihne. Spekulace potvrdil předseda Národního shromáždění, když přečetl zprávu od viceprezidenta.

„Prezident a velitel nás požádal, abychom vám sdělili, že v souladu s doporučeními lékařského týmu, který se stará o jeho uzdravení, pooperační zotavování potrvá i po 10. lednu letošního roku,“ uvedl Diosdado Cabello. 

Opozice, která poslední prezidentské volby prohrála jen relativně těsně, cítí šanci a žádá, aby se k nejasné situaci vyjádřil Nejvyšší soud. „Špatné rozhodnutí Nejvyššího soudu by místo klidu a míru mohlo rozdmýchat anarchii. Proto teď říkám, že je čas, kdy institucionální, vlastenecký a demokratický duch, který Venezuelané mají, musí převládnout,“ reagoval vůdce venezuelské opozice Henrique Capriles. 

Proti odkladu inagurace je i katolická církev

Opozice má ve své snaze mocného spojence. Proti odkladu inaugurace vystoupila i katolická církev, podle které by šlo o nepřijatelné ohýbání ústavy. „Naše shromáždění nechce veřejně zasahovat do interpretace ústavy. Ale v tomto případě je v sázce blaho země a obrana mravů. Ohýbání ústavy k dosažení politických cílů je morálně nepřijatelné,“ nechal se slyšet Diego Padron z venezuelské biskupské konference.

Hugo Chávez má proto přísahu složit později před Nejvyšším soudem. Kdy a jestli vůbec, zatím není jasné. Jeho nekončící boj s rakovinou ale dává tušit, že 14letá éra jeho vlády se nejspíš chýlí ke konci.