Tři indičtí násilníci trvají na své nevině

Dillí - Tři z mužů, kteří čelí obvinění ze znásilnění třiadvacetileté indické studentky, budou u soudu podle právníků trvat na své nevině. Šestice opilých Indů dívku brutálně zbila železnými tyčemi a znásilnila v polovině prosince – žena vážným zraněním nakonec podlehla v singapurské nemocnici. Případ vyvolal v zemi masové demonstrace, viníkům hrozí trest smrti.

Vyšetřovatelé uvedli, že mají proti obviněným velké množství forenzních důkazů. Obhájce Ráma Singha, Mukeše Singha a Rádživa Mohana ovšem uvedl, že hodlá zacházení s důkazy napadnout. „Věřím, že obvinění mají právo na spravedlivý proces. Proto je hodlám zastupovat,“ napsal právník. Zbylí dva obvinění Paván Gupta a Vinaj Šarma zatím obhájce nemají.

Studentka medicíny a její přítel byli napadeni 16. prosince v autobusu v Dillí. Útočníci oba brutálně zbili železnými tyčemi a dívku několik hodin znásilňovali. Nakonec je vyhodili z autobusu. Řidič se ženu pokusil ještě přejet. Znásilněná dívka byla po několika dnech v těžkém stavu převezena do nemocnice v Singapuru, kde svým zraněním podlehla. Její přítel vyvázl se zlomenou nohou.

Brutální případ vyvolal ohromný ohlas indické společnosti, kde je znásilňování žen prakticky na denním pořádku. Podle statistik je v miliardové zemi znásilněna žena každých dvacet minut. Většina útoků, zejména ty na venkově, ani nejsou hlášeny na policii. Indové nyní žádají vznik zákona, který by zajišťoval tvrdší tresty pro násilníky.