Našla se neobvyklá fotka hirošimského výbuchu

Tokio – Vzácný snímek atomového hřibu nad Hirošimou byl nalezen v knihovně jedné ze škol v tomto japonském městě. Fotografie byla pořízena asi půl hodiny po shození bomby necelých deset kilometrů východně od ohniska výbuchu a zachycuje pohled na atomový hřib rozdělený na dvě části. Nejznámější snímky okamžiků následujících bezprostředně po náletu byly zhotoveny americkými vojáky ze vzduchu poté, co v srpnu 1945 svrhli na Hirošimu bombu.

„Existence tohoto záběru je zmiňována v historických knihách, ale teprve teď byla fotografie nalezena. Záběr zobrazující atomový hřib rozdělený na dvě části jako tento je velmi vzácný,“ řekla kurátorka hirošimského muzea míru. Fotografie, která byla pořízena ze země, ležela v základní škole Honkawa ve městě Hirošima mezi články vztahujícími se ke svržení nukleární bomby na město.

Americký bombardér B-29 zvaný Enola Gay svrhl bombu přezdívanou Little Boy (Chlapeček) na Hirošimu ráno 6. srpna 1945. Bylo to poprvé, kdy člověk použil jadernou zbraň. Výbuch usmrtil v Hirošimě 70 000 až 100 000 lidí a desetitisíce dalších zranil. Po třech dnech shodili Američané ještě atomovou bombu na Nagasaki. Pár dní poté Japonsko kapitulovalo a definitivně skončila druhá světová válka.

Jaderný výbuch v Hirošimě
Zdroj: EPA/A Peace Memorial Museum/ISIFA